Brigadom

Nincs olyan Isten, nemzet vagy bármiféle gazdaság politikai érdekeltség amely azt várhatná el tőlünk, hogy megtagadva embersegünket, gyűlölködjünk és mások életére törjünk! #wakeup #esélyegyenlőség #brigadom #peac #gyűlölet  #war #humanity #azélettisztelete #emberiség

Nincs olyan Isten, nemzet vagy bármiféle gazdaság politikai érdekeltség amely azt várhatná el tőlünk, hogy megtagadva embersegünket, gyűlölködjünk és mások életére törjünk! #wakeup #esélyegyenlőség #brigadom #peac #gyűlölet #war #humanity #azélettisztelete #emberiség

18723038_1676337852394760_1137363647002050560_n.jpg_640x640

brigadom készítette ezt a képet.

Nincs olyan Isten, nemzet vagy bármiféle gazdaság politikai érdekeltség amely azt várhatná el tőlünk, hogy megtagadva embersegünket, gyűlölködjünk és mások életére törjünk! #wakeup #esélyegyenlőség #brigadom #peac #gyűlölet #war #humanity #azélettisztelete #emberiség Tovább
5 tuti tipp mentorválasztáshoz

5 tuti tipp mentorválasztáshoz

Úgy érzed, hogy hiába adsz bele mindent abba amit csinálsz? Teszed a dolgod, új ötleteket próbálsz megvalósítani? Jól hasznosítod az idődet és megfelelően koncentrálod az energiáidat a kitűzött céljaid érdekében? Azt gondolod, hogy megérdemelnéd az áttörést?  Miért van az, hogy nem ott tartasz ahol szeretnél? Mi a te saját "sikerképleted" ismeretlenje? Biztosan nem tudhatom, viszont úgy hiszem, ha még nem rendelkezel MENTORRAL, akkor rontod az esélyedet a vízióid valóra váltásának vonatkozásában! Legújabb bejegyzésünkben bemutatjuk miért is fontos, egy  "privát személyi edző" jelenléte az életünkben, valamint bemutatjuk azt az 5 szempontot is ami alapján ki tudod választani a lehető  megfelelőbb "coach"-ot, példaképet és bizalmast  számodra.

mentor.jpg

A mentor jelentősége

 

A mentor legnagyobb előnye, hogy minden cselekedetedről és a teljes személyiségedről elfogultság nélkül tud építő visszacsatolásokat küldeni neked. Így, az ő szemüvegén keresztül láthatod, hogy milyen dolgokban kell esetlegesen változtatnod. Továbbá olyan tanácsokkal, válaszokkal és ötletekkel tud ellátni téged, amelyekre te magad nem  biztos hogy rájönnél, vagy csak nagyon későn. Egy jó személyi coach, - akinek nem kell szakmaszerűen űzni, ezt a ma már nagyon divatos szakmát - inspirál és segít az életed, karriered, egészséged vagy egyéb fontos dolgaidra irányítani a figyelmedet, még akkor is amikor te elfáradnál és elveszítenéd a kontrollt a körülötted történő események felett.

mentor_superhero_tr.png

1. Közös értékrend

 

Mindenképpen olyan mentort válassz magadnak, akivel ugyanazokat az értékeket tartjátok a legfontosabbnak. Ha ez nem így történik, akkor, a későbbiekben a kapcsolatok minősége nagyban megromolhat. Előfordulhat akár, hogy valamelyikőtök unszimpatikus kijelentése, cselekedete miatt, a másik fél, már soha sem fogja elfogadni a másik szájából elhangzó jóindulatú tanácsokat, inspirációkat sem. Az értékrend a mentor és a mentorált számára, olyan mint a sportban a mez vagy az egyenruha. Ezzel a metaforával élve ez azt jelenti, hogy ha nem rendelkeztek egységes "dresszel", akkor a közös meccsek játékideje alatt szinte biztosan nem fog megvalósulni a megfelelő csapat összhang köztetek, ami az eredmény rovására fog menni. 

mentorfejek.jpg

 

2. Elragadó személyiség

 

A te saját személyi edződnek azt az illetőt kell kinevezned, akinek személyisége feltölt energiával, rabul ejti a figyelmedet, valamint karizmája magával ragad. Onnan tudod, hogy megtaláltad a megfelelő jelöltet erre  a "posztra", hogy a vele való találkozás után ezt mondod magadban: "Ilyen emberré akarok válni, mint ő!" Ha ez a mondat nem suhan át mély érzelmekkel átitatva az agyadon, egy adott illetővel kapcsolatban amikor épp mentorvadászaton vagy, akkor nem találtad még meg a tökéletes választást a számodra. Lehet akármilyen sikeres és hiteles az adott illető a szakterületén, a közös munka során soha sem fog tudni hatékonyan inspirálni és "megzabolázni" amikor igazán szükséges.

charismatic-leaders-richard-branson-2-1138x493.jpg

3. Hitelesség

 

Talán ez a pont számodra is evidencia. Ezért nem is rabolom vele sokáig az idődet. Csak is olyan embert fogadj el a vezetődnek, aki valóban azzal összhangban él és cselekszik, amit beszél! Tehát, figyelned kell, hogy ne egy imposztort emelj példaként magad elé, hanem azt a  hadvezért aki, ahelyett, hogy azt kiáltaná, hogy ELŐRE! , úgy szól hozzád, hogy "UTÁNAM!".

mentor-2.jpg

4. Rendszeresség

 

Egy mentor-mentorált kapcsolat kialakítása igazán "tiszavirág életű" próbálkozásnak fog bizonyulni, ha nincs benne sűrű rendszeresség. Heti, maximum havi rendszerességű személyes vagy telefonos kapcsolattartás a legkézenfekvőbb a sikeresség tükrében. Ennél a résznél fontos, hozzátennem, hogy lehetséges az, hogy  te egy olyan mentort választasz magadnak, akivel nem tudsz személyes kontaktot felvenni közvetlenül. Ez abban az esetben léphet fel, ha a te kiszemelted mondjuk egy "youtube sztár", egy író vagy egy blogger, esetleg egy híres színész vagy egy külföldi motivációs előadó. Ilyenkor a menetrend szerinti találkozásaitokat a kiválasztott példaképed anyagai ( videói, interjúi,cikkei, bejegyzései, könyvei, felvételei stb.) tudják számodra reprodukálni.

ceo-mentor_jpg.jpg

5. Azonos érdekképviselet

 

Egyértelmű, hogy azok a legkiválóbb személyes trénerek, akiknek a sikerük mércéjét a te sikered, illetve más követőik sikerességei határozzák meg. Ajánlom, hogy merülj el egy kicsit az emberismeret témában, hogy ki tud szűrni, hogy egy-egy illető mennyire közvetíti őszintén a gondolatait. Ha ezen, a magadban lefuttatott teszted során megbukik bárki is, akkor eszed ágában se álljon őt követni, rendelkezzen az a valaki akármilyen elragadó karizmával is....

 

Ha tetszett a cikk és  szeretnél még több hasznos gondolatot és információt kapni önfejlesztés témában,akkor kérlek kövess minket itt vagy a Brigadom Facebook oldalán.

 

 

 

5 tuti tipp mentorválasztáshoz Tovább
A művelt, az intelligens és a lexikális mindentudó

A művelt, az intelligens és a lexikális mindentudó

Egyre többször kerülök, olyan szituációba, amikor kérve vagy kéretlenül állást kell foglalnom a műveltség, az intelligencia és a lexikális tudás fogalmáról. Így határoztam el, hogy készítek egy rövid összefoglalót az eddig összegyűlt tudásanyagomból nektek. Fontosnak tartom ugyanis, hogy ezek  a dolgok a megfelelő helyre kerüljenek bennünk, mindannyiunkban. Mégpedig azért, hogy helyesen ítéljük meg saját személyiségünket, illetve az abból fakadó cselekedeteinket. Ezek mellett, legalább annyira érdemes megemlíteni, hogy szellemi kvalitásaink megfelelő megítélése is szorosan kapcsolódik az alábbiakban kifejtett témához. Természetesen, ha ezeket az önanalizálásokat elvégeztük magunkon, akkor már képesek leszünk megítélni, hogy milyen emberekkel érdemes intellektuális szinten kapcsolatot építenünk a jövőben. Szóval, a következő fogalmak szétválasztásával, emberismereti képességeinket is javítani tudjuk. Leplezzük le most együtt a művelt ember ismérveit, térképezzük fel az intelligens  viselkedési formát, illetve tisztázzuk mi is az a lexikális tudás!

3men_002.png

 

1. A lexikális mindentudó

 

Azokra az emberekre mondhatjuk, hogy nagy lexikális tudással rendelkeznek, akik egy vagy több témáról rengeteg elméleti információt halmoznak fel. (magas szintű figyelem és infótárolási képesség van a birtokukban) Ez az ismeretanyag azonban a legtöbb esetben óriási adatmennyiséget takar "csupán". Ennek az embertípusnak jellemzően nincs gyakorlati,- illetve tereptapasztalata az általa ismert témák többségében.  Sőt, 80-90 százalékban, hasztalan az elraktározott tudástár számára. Továbbá nem rendelkezik fejlett problémamegoldó képességgel, magyarul az ismereteit gyenge minőségben képes csak a saját önérvényesítésére és új kompetenciák elsajátítására használni. Nagyszerű alkalmazottként tud helytállni, olyan pozíciókban, ahol nem kényszerül napi szintű döntéshozatalra. Jól terhelhető, a legtöbb esetben megbízható, monoton munkára alkalmas. A legideálisabb munkakör számára; adminisztratív feladatok ellátása,  korrektori feladatkörök, illetve a mai oktatási rendszer egyes pozíciói. Pl.: A legtöbb tanár, tanító nagy lexikális tudással rendelkezik, viszont ők csak is a saját  intelligenciájuk fejlesztésével képesek a legjobbá, a legsikeresebbé válni.

best-man-books1-1024x5991.jpg

2. Az intelligens

 

Magas intelligenciával gyér és óriási lexikális tudással rendelkező egyén is rendelkezhet. Az intelligencia, nem más mint, a tapasztalatok, információk, adatok és egyéb ismeretek gyakorlatban történő alkalmazása egy-egy probléma megoldása során. Ennek tükrében hiába képviseli valaki a lexikális mindentudók táborát, ez a titulus még, nem biztosít automatikusan szabad kártyát az intelligens személyek képzeletbeli ligájába. Ha megfelelő intelligenciával rendelkezel, akkor tudod, magadról azt, hogy soha sem követsz el egymás után két ugyanolyan hülyeséget. Tudsz önálló és független véleményt alkotni, ismered az ok-okozat törvényét és alkalmazod is, a körülötted és a benned lejátszódó folyamatokból következtetéseket tudsz levonni, valamint mindig megoldásokban gondolkodsz. Az intelligenciának vannak szellemi, érzelmi és fizikai síkjai is mint az utolsó pontban bemutatott műveltségnek is, de az előbbiekben említett jellemzők, mindegyik területre egyaránt érvényesek.

 bigstock-young-business-man-playing-che-41848840.jpg

3. A művelt

 

Napoleon Hill szerint, "Műveltnek azt az embert nevezzük, aki olyan mértékben fejlesztette ki szellemi képességeit, hogy képes elérni mindent, amit akar, vagy annak egyenértékű megfelelőjét, anélkül, hogy ezzel megsértené mások jogait." Nem szeretnék süketelni a műveltségről, csupán  egy-egy életből vett példával szeretném alátámasztani a fenn említett mondatot.

Még évekkel ezelőtt volt szerencsém megismerni egy különleges embert, aki ámulatba ejtett, azzal, hogy milyen óriási ismeretanyaggal rendelkezik számtalan témában (történelem,földrajz, matematika,fizika, műszaki ismeretek, biológia, filozófia, irodalom). Hihetetlen volt számomra, hogy mennyit lehet tőle tanulni, mégis állandóan panaszkodik arra, hogy  neki, mint okos, tisztességes dolgozónak (buszvezető) milyen nehéz is az élete (természetesen anyagilag legfőképp), míg a buta, bunkó és gátlástalan "business emberek" mennyivel jómódúak és boldogabbak, mint ő. Majd, később  az első mentorommal Csípő Lacival, folytatott beszélgetésem alkalmával már teljesen kikristályosodott számomra, a műveltség valódi jelentése. Laci, soha sem volt kimagasló eredményekkel rendelkező diák. Azonban már fiatalon tudta, hogy ő  világot akar látni. Ennek érdekében nyelveket kezdett tanulni, hogy a tudását, később a céljai megvalósítására használja. Ennek az lett az eredménye, hogy mára már többszörösen körbejárta a Föld nevű bolygót, boldog és kiegyensúlyozott életet él (pl.: most decemberben jött haza Dél-Amerikából, majd januártól áprilisig Thaiföldön "piheni ki" az előző út "fáradalmait"). Az elmondása szerint azért teheti meg ezt, mert  mindig célirányosan fejlesztette magát,valamint ugyanilyen módon kereste a számára fontos információkat, amivel sikerre tudta vezetni vállalatait. Ráadásul, mindig olyan személyeket alkalmazott ezekben, akik már birtokában voltak annak a tudásnak, amire neki szüksége volt. Szóval a konklúzióm ezekre a példákra alapozva: Hiába  vagyok én "nyakon öntve okosító infóáradattal", ha nem tudok a saját szükségleteim szolgálatába állítani bárminemű már megszerzett tudást, ha nem tudom kiaknázni a bennem rejlő lehetőségek maximumát, akkor a legnagyobb pazarlást hajtom végre idő,energia szempontból.

successful-woman.jpg

 

Ha tetszett a cikk és  szeretnél még több hasznos gondolatot és információt kapni önfejlesztés témában,akkor kérlek kövess minket itt vagy a Brigadom Facebook oldalán.

A művelt, az intelligens és a lexikális mindentudó Tovább
Sikeres tárgyalás szavak nélkül!

Sikeres tárgyalás szavak nélkül!

El tudod képzelni, hogy pusztán szavak nélkül sikeres üzleti és értékesítési tárgyalásokat bonyolíts le? Mennyire tartod hasznosnak, hogy megtanuld az  akaratodat és az elképzeléseidet érvényesíteni pusztán nonverbális készségek elsajátításával?  Lehetséges-e véleményed szerint javítani az emberi kapcsolatainkat és mások hozzánk való viszonyulását anélkül, hogy kinyitnánk a szánkat? A BRIGADOM legújabb bejegyzésében olyan nyelvhasználaton kívüli tippeket ad most neked, amellyel növelheted szakmai, illetve társasági kommunikációd hatékonyságát! FIGYELEM, a következőkben felsorolt praktikák, amelyeket a saját tapasztalataimra alapozva gyűjtöttem össze, csak önmagukban nem hozzák meg az áttörő sikert, viszont nagyban hozzá fognak segíteni a beszélgetéseid, találkozóid pozitív végkimeneteléhez! Hasznos és élvezetes szórakozást kívánok a cikkhez! ;)

handshake_kb_pixlr.jpg

1. Légy a "jelen nagykövete"!

 

Amikor egy tárgyalásra vagy bármiféle kommunikációra kerül sor, sok-sok esetben tapasztalhatod, hogy a beszélgető partnered fejben nincs is jelen. Ez érthető, annyi impulzus ér bennünket manapság nap, mint nap, hogy szinte lehetetlen számszerűsíteni azokat. Rengeteg megoldandó feladat és gondolat cikázik a fejünkben. Ez normális. A legárulkodóbb jelek arra, hogy valaki nincs ott valójában egy-egy diskurzuson például az, hogy az illető egy adott pontba réved, ritkán kérdez vagy éppen folyamatosan "hümmög és kommentár nélkül helyesel" (ez nem a mondandódra való pozitív visszaigazolás jele, hanem a "mond és legyünk rajta túl" fogalmának ordító jelrendszere) A legjobb amit tehetsz, hogy már a beszélgetés elején valamiféle apró cselekvésre, mozgásra bírod az adott illetőt. Gyakran alkalmazott technikám volt, hogy a tárgyalás kezdete előtt például a cukortartót tőlem távol a partnerem közelébe helyeztem el, majd mikor helyet foglaltunk megkértem, hogy legyen szíves nekem odaadni azt, a kávém beízesítéséhez. Ha az illetővel esetleg már belsőséges viszonyban vagy akkor érintsd meg a kezét vagy a vállát, mikor érdeklődsz az illető felől.  Nem hittem volna az elején , hogy tényleg működik, de a gyakorlatban azt tapasztaltam, hogy ezt a technikát alkalmazva a potenciális vevőim, üzlettársaim csodák csodájára "fejben is odaértek a találkozónkra". Ismeretlen embereknél, első találkozónkkor egy másik kontextus megteremtése lehet a megoldás. Például megdicséred valamelyik, kiegészítőjét (az óráját, karkötőjét, napszemüvegét). Miután ezt megtetted kérd meg, hogy megnézhesd azt közelebbről. Ha ezt megteszed, szinte elkerülhetetlen a fizikai kontaktus, amely a figyelmét a "jelen idősíkjába rántja". Hogy miért van ez? Talán azért, mert ezen pillanatokban tudatosul az emberben, hogy "hol is foglalja a fizikai teret a teste".

be-here-now.jpg

2. Szerezd meg a "Pole-pozíciót"!

 

Hazai pályán mindenki növelni tudja az esélyeit! Ez alól a hétköznapi és üzleti konzultációk sem kivételek. Igyekezz ezért mindig kialakítani a megfelelő környezetet ezekhez, hogy megágyazz a sikeres beszélgetéseknek. Ha te választod ki vagy rendezed be a tárgyalótermed, akkor a te helyed mindenképp, a falnak háttal, az ajtóval és az órával, illetve  a beszélgető partnereddel szemben legyen. Ezzel kizárod azt, hogy a másik fél az órát kémlelje, vagy a bejáratot bámulja. Magyarán egy olyan matt helyzetet teremtesz meg így, ami arra késztet bárkit aki leül veled egy asztalhoz, hogy rád figyeljen. Fontos, hogy ha a helyiségben  van ablak akkor az a mi jobb vagy baloldalunkon helyezkedjen el, lehetőleg úgy hogy a fény az arcunkat megvilágítsa, mindezt úgy, hogy a szemben ülő ne tudjon kifelé bámészkodni. Ha utóbbi nem megoldható, akkor inkább "kerüljük a természetes fényt". Előfordulhat, hogy nem mi választjuk ki a "terepet". Ilyenkor se essünk kétségbe, bátran próbáljuk az előbbiekben tárgyalt szempontok szerint megválasztani helyünket az adott helyiségben.

pontossag.jpg

3. Foglalj helyet a "bizalom oldalán"!

 

Legyen  kapcsolatunk a beszélgető partnerünkkel baráti vagy üzleti, a bizalom a legfontosabb tényező ahhoz hogy egyáltalán esélyt adjunk arra, hogy közös nyelvet tudjunk beszélni. Erre a célra két nonverbális praktikát is tudunk alkalmazni kapásból. Az első, ha a beszélgetés során megváltoztatjuk a pozíciónkat, azaz a szemben ülést/állást, lecseréljük. Tehát, a partner mellé ülünk. Egy részről minden értelemben közelebb kerülünk a másik félhez, másrészről együttműködést és elfogadást tanúsítunk. Így, azt az érzetet keltjük, hogy egyenlőek vagyunk és egy csapatban játszunk, közös érdekekkel. A másik végtelenül egyszerű, bizalom növelő kulcsmomentumok,  az apró megerősítő gesztusokban rejlenek. Ilyen például az oldalra döntött fejjel való hallgatása mikor  a másik fél éppen mesél. Az állatok is ha megfigyeled, mikor érdeklődést mutatnak ugyanezt teszik. Ha mi is így viselkedünk akkor félreérthetetlenül biztosítjuk a tárgyalópartnerünket a felé irányuló maximális figyelmünkről. Végül, de nem utolsó sorban a helyeslés és a bólogatás lehet még az aduász a tarsolyunkban. Mikor alkalmazzuk? Ha a tárgyaló fél értelmezi a mondandókat, illetve akkor amikor a beszélgetés tárgyának legfontosabb dolgairól beszélünk, amit szeretnénk, ha a velünk szemben ülő is elfogadna a saját véleményeként és igazságaként.

coworking.jpg

4. Adj élményt!

 

"Hiszem, ha látom!" Az emberek 90 százaléka ha kijelenti, hanem valójában így gondolja. Ezért neked fontos, hogy vizuális eszközökkel megerősítsd a mondókádat. Add a kezébe és tárd a szeme elé a tárgyaló partnerednek az eladni kívánt termékedet, szolgáltatásodat, víziódat, elképzeléseidet vagy ötleted! Légy kreatív.! Ha például törhetetlen üveget árulsz, adj egy kalapácsot az ügyfelednek és kérd meg, hogy üsse azt meg teljes erővel. Ha kézkrémet, akkor fogjatok kezet és érezze, hogy valóban egészséges a tiéd, mint hiteles fogyasztóé. Lehet, hogy utazási szolgáltatásokat árulsz. Ez esetben ne légy rest készíteni videó összeállításokat, a céged által szervezett vakáció hangulatáról, amelyen te vagy a főszereplő. Ha valami megfoghatatlan dolgot árulsz, mint mondjuk egy jövőképet vagy csak egy eddig a fejedben lévő ideát, akkor csinálj egy színes prezentációt, lehet az egy hiper-szuper PPT vagy egy szalvétára rajzolt ábra. A lényeg, hogy vizuálisan, élményszinten nyomot hagyj a másik félben. 

elmeynkocka.jpg

5. Használd a "lélektükrözést"!

 

Egy biztos, hogy a "szem a lélek tükre" kifejezés az  örök igazság kategóriába tartozik. A tekintet erejét neked is óriási hiba lenne kihagyni a nonverbális, meggyőzésre hangolt arzenálodból. Ha azt akarod, hogy a beszélgető partnered, megérintse érzelmileg is az adott mondanivalód, illetve ha azt szeretnéd, hogy érezze át, amit te érzel a beszéd tárgyával kapcsolatban, akkor  nézz mélyen a szemébe pontosan akkor, amikor a legfontosabb gondolataidat közlöd vele. Sőt, az utolsó mondatod után, pár másodpercig maradj csöndben és hagyd még a szemén a tekinteted. Ez a technika ügyesen alkalmazva a tartalmi mondanivalóval hatalmas fegyver lehet a számodra. Steve Jobsról sokan azt mondják a tárgyalópartnerei közül, hogy úgymond a "tekintetével tudott győzedelmeskedni" a személyes tárgyalásai során. Ugyanis, ha valakivel felvette a szemkontaktust, akkor a szerencsés illető minden szavát elhitte. Nagyszerű példa ez arra, hogy akik az ő hívószavára jöttek az Apple-höz, valóban hittek abban, hogy a világot fogják megváltoztatni a munkájukkal. Fontos, hogy figyelmeztesselek, hogy semmiképp sem jó irány, hogy ha végig farkas szemet nézel a veled szemben ülővel. Használd a "lélektükrözést", mint egy olyan varázserőt, amit egy találkozó során maximum 2-3-szor használhatsz, a megfelelő időzítéssel.

23x.jpg

 

Ha tetszett a cikk és  szeretnél még több hasznos gondolatot és információt kapni önfejlesztés témában,akkor kérlek kövess minket itt vagy a Brigadom Facebook oldalán.

 

Sikeres tárgyalás szavak nélkül! Tovább
Hogyan fogadjunk és fogalmazzunk meg építő kritikát?

Hogyan fogadjunk és fogalmazzunk meg építő kritikát?

A KRITIKA a  magyar nyelvben nem feltétlenül a pozitív értelmezést nyert szavak közé tartozik a legtöbbünk számára. Ennek az az oka, hogy összekeverjük a KRITIZÁLÁSSAL. Mi a különbség a két fogalom között?  Jogosan merül fel a kérdés. Míg az előbbi, a haladást és a megoldást szolgálja, azaz épít, addig a másik leértékel és személyeskedik, azaz rombol. Gondoljunk bele! Minden egyes találmány, eszme és rendszer megszületése, ami ma jól működik számunkra, egy addig gyengébben teljesítő dologgal kapcsolatban megfogalmazott, egészséges kritikával kezdődött. Így, kijelenthetjük, hogy a kritikus gondolkodás egy rendkívül hasznos energia befektetés az emberiség számára. Azonban, gonosz ikertestvére ennek a cselekedetnek, a fentiekben már említett kritizálás, ami már rengeteg művészt, sportolót, közéleti személyt és szakembert elvett a történelemtől. Ugyanis rengeteg  személy hajlamos és eddig is hajlamos volt feladni álmait, elképzeléseit a környezete cinikus megjegyzései és megaláztatásai miatt, ami munkásságát összemosta az önbecsülésével és önértékelésével. Ez a bejegyzés, azt hivatott szolgálni, hogy a jövőben olyan véleményalkotások szülessenek meg tőlünk mások számára, amelyek előre mozdítják a társadalmunkat, ahelyett hogy azt "megfosztanák" a jövő mesés lehetőségeitől. Az alábbi pontokat alkalmazd bátran a környezetedben és oszd meg a számodra fontos emberekkel, hiszen a BRIGADOM filozófiája szerint, a változás csak velünk, együtt kezdődhet!

kritika.jpg

 

1. Mindig a tartalomra figyelj!

 

Amikor egy ötletet, produktumot,produkciót vagy épp valaki viselkedési formáját illeted kritikával, soha se sértsd meg a személyét! Ne foglalkozz vele mennyire szimpatikus az illető, azzal, hogy irritáló a stílusa számodra vagy azzal, hogy " a fogkrémet melyik végén nyomja". Törekedj arra, hogy a véleményezés tárgyi tartalmát a lehető leginkább elválaszd a cselekvő alanytól! Soha ne ess abba a hibába, hogy egy-egy általad rosszabbnak megítélt teljesítményt arra használsz fel, hogy megbélyegezz vele egy másik illetőt. Ehelyett, inkább bátran kezdj kialakítani egy párbeszédet a véleményezett féllel, azzal a céllal, hogy az esetleges hibáit, hogyan tudja kiküszöbölni, vagy esetleg azt, a saját előnyére fordítani!

atletika02_paralimpia_mti_bl.jpg

2. Keresd az értékteremtést!

 

A legjellemzőbb dolog, mikor az emberek véleményt formálnak, hogy a "hibavadász" szerepét veszik fel. Ezzel az a nagy gond, hogy olykor az apró pozitívumokat képesek figyelmen kívül hagyni. Képzeld el most azt, hogy megfordítod a dolgokat. Mikor megfigyeled a bírálat tárgyát elsősorban az értéket keresed. Amikor  az analizálás közben találsz kivetni valókat, akkor azt az abból való építkezés miatt említsd meg mindenképpen a többi pozitív dologgal együtt. Ne fukarkodj elismerni a legapróbb sikereket is, amit felfedezni véltél. Ha így cselekszel, nem hogy jobban figyel majd rád a kritikával illetett személy, de még nyitottabbá is válik a tanácsaidra. Sőt, a továbbiakban is adni fog a véleményedre. Ebben biztos lehetsz. ;)

sahek.jpg

3. Ismerd el az erőfeszítéseket!

 

A legtöbb cselekedet, ha úgy tűnik, ha nem elsőre valamilyen pozitív eredmény reményében van elkövetve. Persze, lehet hogy csupán  a cselekvő vár el tőle hasznot, de sebaj. A lényeg, hogy minden törekvés energiabefektetéssel jár. Időt, energiát, olykor pénzt és izzadságot sem kímélve tesznek meg bizonyos dolgokat az  emberek. Ki többet, ki kevesebbet. A lényeg, hogy senkitől sem szabad sajnálnunk az elismerést, legalább a munkáját illetően. A legtöbb kritizált személy úgy érzi, hogy "elveszítette azokat a perceket", amelyeket az alkotásra szánt, érdemtelenül. Fogadjuk el, hogy ha valaki eljut oda, hogy kritikát fogalmazzanak meg róla, az már  elismerést érdemel, már csak az odáig vezető út miatt is.

hw.jpg

4. Tanácsaid legyenek támogató hatásúak!

 

"A legrosszabb amit tehetsz egy repülni próbálkozó madárral, ha szárnyát szeged!" Ez a mondat rengetegszer cseng a fülemben, mikor találkozom egy lelkes emberkével, aki teli van álmokkal és szenvedéllyel, miközben látom, hogy az aktuális helyzetben még feltűnően rengeteg  hiányossággal rendelkezik. Meg kell mindannyiunknak érteni, hogy a kritikánk megfogalmazásakor nem utasíthatunk önkényesen valakit arra, hogy hagyjon fel azzal, amiről éppen véleményt alkotunk, akár mennyire is az út elején jár még. A mi feladatunk, csupán annyi, hogy független, saját szubjektív véleményünkön keresztül rávilágítsunk olyan területekre, amiben van még fejlődési potenciál. Miután ezt megtettük, kötelességünk valamilyen segítséget adnunk vagy irányt mutatnunk. Egyrészt így jót akaró tanácsadóként, s, nem önkényes bíróként tetszelgünk mások előtt. Másrészről ez az a pont, ami értelmet ad a kritikánknak. Hiszen  a célunk nem szembemenni egy adott emberrel és tevékenységgel, hanem az, hogy egy adott dolgot, szituációt megoldjunk együtt, úgy, hogy látva hiányosságait segítsük egymást a növekedés és a gyarapodás útjára lépni. (Valami ilyesmit szeretnék, úgy hiszem látni már régóta a politikában is. :) )

 

Ha tetszett a cikk és  szeretnél még több hasznos gondolatot és információt kapni önfejlesztés témában,akkor kérlek kövess minket itt vagy a Brigadom Facebook oldalán.

 

 

 

Hogyan fogadjunk és fogalmazzunk meg építő kritikát? Tovább
Az 5 valaha élt legnagyobb vízionárius

Az 5 valaha élt legnagyobb vízionárius

Erich Fromm, szociálpszichológus szerint : "Ha az ember életében nincs egy VÍZIÓ, mely után vágyakozhat, melyet valóra szeretne váltani, akkor hiányzik a hajtóerő, hogy szívvel-lélekkel küzdjön."  A kérdés az tehát , hogy létezik e számunkra egy olyan tiszta jövőkép, ami akkora mértékben el tud minket tölteni szenvedéllyel, hogy az addigi állapotunkat vagy esetleg  mások világát is képesek legyünk gyökeresen megváltoztatni?  Mit kell tennünk, hogy a célok vizualizációjának nagymesterévé válhassunk? Mi jellemző azokra, akik már gyakorolják  napjainkban vagy a történelem során eddig gyakorolták bármikor is a "vízionárius" szerepét? Mit tanulhatunk tőlük? A BRIGADOM most a legfrissebb bejegyzésében 5 olyan meghatározó alakot  sorakoztat fel, akik sziklaszilárd elképzeléssel rendelkeztek a jövőt illetően. Sőt, ezek a víziók mára már a mi múltunkat, jelenünket és jövőnket is képezik. 

visionary.jpg

 

1. Michael Jackson (énekes,1958–2009)

 

Egy nagyon rossz poén szerint; ami nekünk magyaroknak Zámbó Jimmyt jelentette a popzenében, azt jelentette a világnak Michael Jackson. Mindkettőjüket a műfaj királyaként tisztelték a  rajongók és a közvélemény. Aki valaha is hallotta, látta az "afroamerikai- fehér" ikont táncolni és énekelni az bizton állíthatja, hogy ilyen tehetség egy évszázadban csak egy születhet. Jacko büszkélkedhet a mai napig a világ legkelendőbb lemezével (Thriller), ezen felül tizenháromszoros Grammy-díjas, illetve a Guiness Recordok könyvében "Minden idők legsikeresebb előadójaként" tüntetik fel a nevét. Ehhez a szédületes sikerlajstromhoz vajon elegendő volt Michael talentuma és tehetsége? Nem feltétlen gondolom, hiszen hasonló kaliberű, "melós" zenészekből ma is van rengeteg. Ha ez így van, akkor mi tette Jackson-t különlegessé? Véleményem szerint az, hogy kristálytisztán látta és hallotta fejében azokat a produkciókat, már akkor mikor  még azok  csak gondolat szintjén léteztek a fejében. Tudnunk kell ugyanis róla, hogy a számai szövegét és zenéjét ő saját maga szerezte kivétel nélkül, a klipjei és koncertjei tánckoreográfiáját ő kreálta, majd tanította be  táncosainak. Egy igazi autonóm figura volt, aki ha kellett a producerekkel és a kiadójával is szembeszállt, ha kellett. Mindezt azért,mert a saját maga meggyőződéseire alapozva létrehozott egy önálló művészeti  kultúrát. Ő ezt szolgálta, ezért küzdött, ebben alkotott és ezt őrizte meg életművében. 


mjj.jpg

 

2. Walt Disney (rajzfilmgyáros 1901-1966)

 

Walt Disney maga a vizualizáció császára. Egész munkássága során, olyan történetekkel, karakterekkel szórakoztatott minket, amely az életünk részévé váltak. Disney nem csupán rajzfilmeket adott nekünk, hanem megtanított álmodozni. Megmutatta, hogy válhat egy fabábu igazi kisfiúvá, felfedte a titkát, hogyan repülhet egy árva kis elefánt óriási lapát füleivel, de még azt is elhitette velünk, hogy egy szolgáló lány is válhat  akár hercegnővé, csupán egy átmulatott éjszakára van szüksége hozzá.  Túl lépve a nosztalgiázáson, Walt  nagyszerű eredményei (pl.: 26 Oszkár-díj) nem éppen voltak logikusan kikövetkeztethetők némely életszituációjából. Adósságból adósságba keveredett már vállalkozása idején is. Sokat nélkülözött, de  a pénz igazából sohasem érdekelte. Cége anyagi ügyeit ezért is bízta a bátyjára. A fejében mindig csak a következő "NAGY TÖRTÉNET" elmesélése forgott. Nagy vágya volt, hogy a vászonról elhozza a mi 3D-s világunkban is megálmodott karaktereit, így jöhetett létre a gyermekek nemzetközi fővárosa: Disneyland. Egy hely ahol a szülőkkel együtt a jövő nemzedékei együtt szórakozhatnak felhőtlenül Mickey egérrel, Donald kacsával és a többi ikonikus disney figurával. A terveket természetesen ő maga rajzolta meg, majd  7 évvel később a munkák kezdete után, 1955-ben,  Anaheimben már az "álompark" megnyitóján mondhatta el legmegindítóbb  beszédjét. Ebből csupán egy mondatát szeretném kiemelni neked, amely magában hordozza Walt bácsi örökségét a mai napig, örök érvényűen minden generáció számára: "Amíg létezik képzelet a világon, addig Disneyland soha nem készül el teljesen." 

walt_disney.jpg

3. Steve Jobs (vállalkozó, 1955-2011)

 

Gondolkodj másképp!  Steve Jobs kulcsmondata, amely végig a világ megváltásának szolgálatában állt az Apple alapítójának kezében. Steve nem akart mást, mint átformálni és újraértelmezni az előtte ismert világot. A személye nagyszerű példa, ha van egy víziód egy jobb világról, amihez egy erős küldetéstudat társul, akkor megtalálod a módját, hogy óriási dolgokat vigyél véghez. Gondoljunk bele, hogy hányszor is változtatta meg a hétköznapjainkat Jobs és vállalata! Az Apple 2 volt az első személyi számítógép, amely slágertermékké tudott válni. Könnyen kezelhető volt, ráadásul a felhasználói élményt is tekintetbe véve, ez a termék volt az  amely, messze túlszárnyalta a konkurencia akkoriban forgalmazott termékeit. Sőt, ez a sikersztori  ráébresztette a cégeket, hogy érdemes az átlagember számára is computer-eket készíteni az üzleti szektoron kívül. Miután kirúgták a saját cége igazgatótanácsából, SJ létrehozta  a Pixart. Az első és legsikeresebb animációs filmet készítették itt el közösen  Disneyvel. Ez volt a Toy Story. Ha nincs Pixar, talán sohasme láttuk volna azt a rengeteg sikeres animációs mesét, amelyeken a legifjabb generáció tagjai szocializálódtak/szocializálódnak. Majd jött ismét az Apple, az iTunes és  az iPod ( 1000 szám a zsebedben), ezeknek a megjelenésével, olyan közel hozta hozzánk a zenét, amire előttük még nem volt példa.Természetesen, nem hagyhatjuk ki a sorból az iPhone-t sem, ami egy internet kommunikációs eszköz, egy iPod és egy telefon volt egyben. Az okos telefonok forradalmának hadvezére lett ez a produktum. "Ma ennek is köszönhető, hogy már az egész világ és annak összes információja ott lapul a farzsebedben" Steve Jobs üzenete talán az lenne a számodra, hogy ha az egész életműved során összhangban élsz a küldetéstudatoddal és követed a vízióidat, akkor bármit képes vagy elérni.

stevee.jpg

4. Adolf Hitler (politikus, 1889-1945)

 

Elnézést kérek a nyugalmad megzavarásáért! Biztos vagyok benne, hogy most kikerekedett a szemed. Gondolom, nem számítottál rá, hogy a történelem legsötétebb figurája fogja elfoglalni képzeletbeli listánk negyedik helyét. Azonban, ha objektívan vizsgáljuk meg Adolf Hitler személyét, egyértelműen rajzolódik ki bárki számára, hogy mindenidők egyik legkomolyabb vízionáriusa volt. Gondoljunk csak bele, milyen mérhetetlen hit kellett hozzá, hogy beteges rögeszméjét nemzeti mozgalommá tegye? Milyen elszántság kellett hozzá, hogy egy egész népet a világ többi népe ellen fordítson a saját ideológiája nyomán? Mekkora csoda volt az, amit véghez vitt, annak tükrében, hogy egy romokban lévő országot rövid időn belül, majdnem egész Európa zsarnokává tett? Milyen kristál tiszta jövőképpel kellett rendelkeznie a III. Birodalom felvirágoztatásával kapcsolatban, hogy erőt, energiát, pénzt, szenvedést és áldozatot nem sajnálva elindítsa a földi apokalipszist,azaz a második világháborút? A "Führer" sötét víziója iránti hűségét halála után se adta fel. Ugyanis politikai végrendeletében, további harcokra és a nemzeti szocialista eszmék gyakorlásának folytatására utasította a német népet. Bizonyos, hogy Hitler elhivatottsága elképzelései iránt példaértékű volt. Természetesen annak lényegi tartalmától eltekintve. Fantáziálhatunk azon is, hogy vajon mi lenne akkor, ha valaki hozzá hasonló magas szintű küldetéstudattal pozitív tettek felé terelné a világ történelmét. Ez egyáltalán nem lehetetlen.

"Merjünk tanulni mások sikeréből és hibáiból, hogy mi sokkal szebb dolgokat építhessünk, mint előttünk bármikor."

hitler.jpg

5. Jézus (ács, élt 33 évet)

 

Aligha tudnánk nagyobb hatású személyt felidézni a názáreti Jézusnál. A világ ma létező legnagyobb vallásának elindítója volt ő, a kereszténységé. Vele kapcsolatban azt a tényt akarom megvizsgálni, hogy miként élte meg életét és tanítói tevékenységét, illetve mi minden vált valósággá, amely dolgokat már előre kinyilatkoztatott követőinek. Elsősorban tanítványait figyelmeztette, hogy mindannyian kínok, kínjával fognak meghalni, mert az ő tanításait képviselik és hirdetik. Ez így is lett majdnem kivétel nélkül, az egyházi hagyomány szerint. Itt valójában a lényeges dolog az, hogy micsoda hatást tudott gyakorolni tanításai és személye által a mester követőire. Hogyan ültette el a hitnek azt a szilárd magját az emberekben, ami még a haláltól se riasztotta vissza őket? Hogyan tudott tömegeket vezetni, úgy hogy azok otthagytak csapot-papot hogy őt hallgassák, egy olyan korban, ahol az emberek erős állami kontroll alatt álltak? (Római provincia, zsidó helyi bírósággal). Milyen módszerei és karaktere volt Krisztusnak, ami legyőzte a hallgatóságának félelmeit? A válasz tanulmányozására talán a Biblia még mindig a legmegfelelőbb forrás. Most, pedig végezetül, meg kell hogy álljunk egy pillanatra amellett a tény mellett, hogy Jézus valóban vállalta a kereszthalált, így beteljesítve és hitelt adva  tanításainak, miszerint majd a saját vérével váltja meg mindenki bűneit. Az előbb leírtak nem a hit kérdései. Csupán történelmi tények, amelyeknek hatása most is tapasztalható. Ha Jézust objektíven akarjuk értékelni egy szóval, akkor mindenféleképpen a hiteles lenne a legmegfelelőbb kifejezés.

011.jpg

 

Ha tetszett a cikk és  szeretnél még több hasznos gondolatot és információt kapni önfejlesztés témában,akkor kérlek kövess minket itt vagy a Brigadom Facebook oldalán.

Az 5 valaha élt legnagyobb vízionárius Tovább
Az energiavámpírok 10 parancsolata

Az energiavámpírok 10 parancsolata

Eljött az idő, hogy beszéljünk azokról a "parazitákról", amelyek az életedben akarva vagy akaratlanul a boldogságod és a sikerességed korlátozó tényezői. Őket hívjuk energiavámpíroknak. Lehet, hogy egy munkatársad, üzleti partnered, távoli vagy közeli rokonod, esetleg egy mezei ismerősöd az aki észrevétlenül szipolyozza ki a drága és értékes energiáidat. Ha ez megtörténik a mindennapjaid során, azért nagy gáz, mert ezeket az erőforrásokat már nem tudod a saját épülésedre és boldogságodra fordítani. Továbbá  az egészségedre, gondolkodásodra és közérzetedre is kártékony hatást gyakorol. Most abban szeretnék segíteni neked, hogy felismerd a jeleket, amelyek jellemzőek az energia vámpírok személyiségére. Ezen a túlmenően át akarok neked adni pár hasznos tippet, hogy miként kezelem a környezetemben az ilyen típusú  kalibereket.

energy_vampir.jpg

 

Következzék az "energiavámpír 10 parancsolata":

 (0.Hogy valaki ehhez a "fajhoz tartozzon elég ha csak egy törvényt is betart)

1. Mások kudarca örömünnep

 

Normális esetben, logikusan szemlélve a dolgokat, egyértelműen kijelenthetjük, hogy  senkinek semmiféle haszna nem származik abból, ha egy személy kudarc élményt él át a környezetében. Mégis, akkor miért vannak olyan emberek, akik kivirulva mesélnek  mások káráról? A válasz egyszerű, a személyiség művelésében két út létezik: a fejlődés és a leépülés. Ha valakinek derogál az első mellett letenni a voksát, akkor bárki a második esetet alkalmazva tudatosan vagy tudatlanul az élete egy vagy több területén megtapasztalja a saját maga spirituális, szellemi vagy fizikai "nyomorát". Ebben az állapotban az adott illető fájdalomcsillapítói, olyan "önigazolásra szolgáló pirulák", amelyek "műanyag" örömet ébresztenek benne, ha valaki nála rosszabb vagy szorultabb szituációba kerül. Ezek az emberek gyakran ki is színezik még a sztorit, hogy vastagabb kontrasztot adjanak egy-egy "szenzációnak". Veszélyes mindannyiunkra nézve , ha egy ilyen példánnyal van szerencsétlenségünk találkozni, hiszen bűnrészességre próbál biztatni bennünket, abban, hogy másokat megítéljünk jogtalanul, illetve abban is hogy negatív gondolatokat ültessünk a beszélgetés időtartama alatt az elménkbe. Amikor ilyen szituációba kerülök(azaz összefutok egy mániákus szenzáció hajhászóval), akkor csupán annyit mondok neki a mondókája után, hogy jó magam semmiféle információval nem rendelkezem a szóban forgó személyről és szituációról, így nem is tudok vélemény formálni ebben az esetben. Majd, azt tanácsolom neki, hogy ezentúl csak olyan dolgokat tárgyaljunk meg ami csakis  kettőnkre tartozik. Más élete, valamint az arról való privát ítélethirdetés nem pálya ...

csufolas.jpg

 

2. Ne kérdezz! Rád kell, hogy figyeljenek!

 

Ez elég gyakori jelenség. A szemben lévő "beszélgető partner" csak beszél,beszél. Igen, ráadásul csak magáról. Te kérdezel valamit tőle független témáról és láthatólag kényelmetlenül érzi magát, majd egy-két szóval elintézi a válaszát. ( Rosszabb esetben be sem fogadja a kérdésedet.) Ők a tipikus figyelemhiányos emberkék. Rengeteg energiádat felemésztik, információ cunamival borogatnak, aminek a 80 százaléka értelmetlen és irreleváns  a számodra. Velük általában maximum 3-5 percre korlátozom a kommunikációmat. Ennyiben határoztam meg az udvarias tűréshatáromat velük szemben. Amennyiben ez az idő letelik, jelzem, hogy az időm elfogyott, de nagyon szépen köszönöm a "tartalmas" infó áradatot. Ha egy ilyen potenciális ügyféllel vagy üzleti partnerrel találkozol, akkor viszont mázlid van. Ha jól kérdezel tőle, rengeteg információt kapsz róla, nagyon könnyen, így egy számára megfelelő, személyre szabott ajánlatot tudsz neki tenni. Vigyáznod kell azonban arra, hogy ne csapongjon nagyon a gondolataival erre-arra. Neked kell " a téma pályáján tartanod". 

3. Legyél hamisítatlan "panasz csap"!

 

Ez nem meglepő gondolom számodra. Egy hamisítatlan energiavámpír, "annyit panaszkodik amennyit nem szégyell". Ne engedd lehúzni magad. Legegyszerűbb és a leghatásosabb fegyver ellenük ez a két mondat: " "Rendkívül sajnállak hogy ennyire rossz neked. Hálás vagyok, hogy nekem mennyivel nagyszerűbb életem van!" Ezt követően általában elkezdik bizonygatni, hogy nekik mégsem olyan rossz, mivel nem akarnak ők rosszabb fényben mutatkozni előtted. Hiszen ők eddig is csak figyelmet akartak tőled és együttérzést, amit te 5 másodperc alatt elintéztél. Úgy át tudod fordítani ezen emberek kommunikációs célját, hogy a beszélgetés egyről a kettőre a negatív érzelmi töltésből átbillen a pozitív felé. ( Ők minden áron a figyelmedet akarják, ha nem megy nekik megkaparintani balról, majd jobbról fognak próbálkozni...használd ki az önzőségüket a saját és az ő érdekükben) 

i-hate-complaining.png

4. Nem létezhet jó megoldás!

 

Legyen akár egy jó, ötleted vagy egyszerű, pozitív változást elősegítő tanácsod energiaszipolyozó  társad számára, neki az úgysem fog tetszeni. Mindenre talál kifogást. Bármiféle új dologgal való kísérletezés sikeres kivitelezése a  lehetetlen kategóriába tartozik a hiedelem rendszere szerint. Így, nem is igazán változtat szokásain és vág bele szokatlan, izgalmas dolgokba, amely a komfortzónáján kívül esik. Ha csak nem akarod fejleszteni a kifogáskezelési készségeidet, akkor a legjobb megoldás, hogy elkerüld a totális mentális lefárasztásodat az, hogy hagyod a francba az illetőt a kényelmes pesszimizmusában fürdőzni.

5. Akkor érdekes valaki, ha éppen segíteni tud.

 

Tapasztaltad már egyes embereknél, hogy csak akkor találja meg a telefonszámodat amikor segítségre van szüksége?  Esetleg veled is előfordult már, hogy amikor egy régen elfelejtett barátodra akarsz ráírni messengeren, hogy szívességet kérj tőle valamilyen ügyben, akkor észreveszed, hogy a legutóbbi alkalommal is csak akkor beszéltetek amikor neked kellett valami? Én már mindkettőt megtapasztaltam. Mikor  realizálódott bennem, hogy az energiavámpírok 5. parancsolata mérgezi az emberi kapcsolataimat (természetesen nem tudatosan) megfogadtam magamnak, hogy ha segítséget kérek és kapok egy olyan személytől, akivel lazább kapcsolatot ápolok, akkor a minimum az, hogy rendszeresen érdeklődöm iránta a későbbiekben. Azok az illetők, pedig, akik általában örökké csak a szívességeimre pályáznak, szépen lassan eltűnnek a névjegyzékemből. Természetesen ez a jelenség nem véletlenül történik.....

6. Kritizálj!

 

Egy energiavámpír soha sem gyakorol egészséges kritikát. Ő csupán kritizál. Mit is jelent ez?  Az ember személyének sértését összevonja annak teljesítményének, cselekedetének vagy viselkedésének bírálatával. Magyarul a kritizálni kívánt személyt támadja, ahelyett, hogy konkrét hiányosságokra és javítandó pontokra mutatna az illető produkciójával, produktumával kapcsolatban. Mivel ezt nem teszi meg több bűnt is elkövet. Els sorban a a kritizált fél hangulatát rombolja, másodsorban nem ad, olyan hasznos tanácsot,ami mentén elindulva fejlődést érhet el a "leépített alany". Utoljára pedig energiavámpírunk  kiállít magáról egy szegénységi bizonyítványt, primitív minősítéssel. Ha bárki is kritizál, kérjük meg, hogy a személyünktől elvonatkoztatva próbáljon konkrét tartalmi kritikát megfogalmazni a  dolgainkkal szemben.

finger-pointing-criticism.jpg

 

7. Keresd meg mások szemében a szálkát! A tiedben úgy sincs...

 

Talán láttál már olyan energiavámpírt, akinek idegesítőbbnél idegesítőbb szokásai vannak, amikre  a környezete udvariasságból vagy egyéb okokból nem hívja fel a figyelmét, viszont ő maga minden apró hibát észrevesz az emberekkel és azok cselekedeteivel kapcsolatban. Természetesen ezeket közli is az illetőkkel nyilvánosan cinikus módon vagy a hátuk mögött gyáván próbál szenzációt tálalni ezekből szemezgetve az  ismerőseinek. "Ebbe a  családba tartozó szipolyaink" szoros rokonságban állnak az első számú parancsolat követőivel.

8. Támassz elvárásokat mindenki felé!

 

Volt már konfliktusod valaha egy olyan személlyel, aki valami olyan dolgot kért rajtad számon vérig sértve, amelyet úgy érezted jogtalanul kér rajtad számon? Általában ez egy jó cimborád volt?  Miért kérdezem ezeket? Tapasztalataim szerint, általában azok a személyek, akiknek a kapcsolati körük igencsak sekélyes és ingerszegény gyakran ki akarnak "sajátítani" egy-egy új barátot maguknak. Ez magába foglalja azt, hogy szinte már párkapcsolatokra jellemző elvárásokat támasztanak, akár azonos nemű társuk felé is. Zavarja őket, ha nem számolsz be nekik, hova mész. Megsértődnek azon, ha másik jó ismerősödről kivirulva mesélsz közös történeteket. Ők akarnak lenni mindig a legjobb barátaid. Rendkívül fárasztóak tudnak lenni egy idő után, így az egyik legveszélyesebb csoportot képviselik. A leghatékonyabb megoldás az, ha tisztázod vele a kapcsolatotok alapjait és korlátait.

9. Nem lehet jobb hangulata senkinek sem nálad!

 

Jöjjenek igazi KÖZÖSSÉGROMBOLÓK és HANGULATGYILKOSOK!

Adott egy kis társaság, ahol mindenki happy, azaz majdnem mindenki. Ugyanis ott van a mi energiavámpírunk, akinek cefet rossz hangulata van. Ez még normális, bármikor előfordulhat bárkivel. Azonban őt nem is igazán a problémája az ami zavarja. Nem. Az igazi fájdalma, hogy nem éreznek vele együtt.  Azzal akarja ugyanis megoldani helyzetét, hogy a társai hangulatát megfertőzi a sajátjával. Hamarabb húz le a szintjére, mint venné a fáradságot erőt venni saját magán. Gyakran lelkiismeretfurdalást  próbálnak kiváltani a környezetükben lévőknél. Ilyen szituációkban a többségnek kell érettnek lennie. Szarvashiba, ha hagyjuk az egész közösséget leépülni egyetlen egy személy miatt. ....(minél dominánsabb karakter követi a kilences parancsolatot, annál veszélyesebb egyedről van szó)

love-story-of-girl-and-boy.jpg

 

10. Neked kell lenni mindig a "leg" - nek! 

 

Talán már te is észrevetted, hogy a legmeghatározóbb közös vonás az energiavámpíroknál, hogy önértékelésük és önbecsülésük alacsony. Még akkor is így, van ha pont az ellenkezőjét próbálják  mutatni felénk. Ez a megfigyelés juttat el minket a tízes számú  parancsolathoz. Akik e szerint élnek, a nagyító technikát alkalmazzák. Minden történetük ki van színezve. Ha pozitív, ha negatív dolog történik is velük, akkor is minden kategóriában ők viszik az első helyet. Legalább is elmondásaik alapján. A jó hír az, hogy ha egyszer hazugságon fogod őket, utána óvatosabban fognak lódítani, majd végül tudatosan figyelnek, arra hogy neked realisztikusabb képeket fessenek a kommunikációtok során. Lehet, hogy soha nem vallják be, hogy valóban túloznak és ferdítenek, de ha már azt az érzetet kelted bennük, hogy téged könnyen nem lehet megvezetni, akkor azt meg fogják jegyezni.

Ha tetszett a cikk és  szeretnél még több hasznos gondolatot és információt kapni önfejlesztés témában,akkor kérlek kövess minket itt vagy a Brigadom Facebook oldalán.

Az energiavámpírok 10 parancsolata Tovább