Brigadom

A művelt, az intelligens és a lexikális mindentudó

A művelt, az intelligens és a lexikális mindentudó

Egyre többször kerülök, olyan szituációba, amikor kérve vagy kéretlenül állást kell foglalnom a műveltség, az intelligencia és a lexikális tudás fogalmáról. Így határoztam el, hogy készítek egy rövid összefoglalót az eddig összegyűlt tudásanyagomból nektek. Fontosnak tartom ugyanis, hogy ezek  a dolgok a megfelelő helyre kerüljenek bennünk, mindannyiunkban. Mégpedig azért, hogy helyesen ítéljük meg saját személyiségünket, illetve az abból fakadó cselekedeteinket. Ezek mellett, legalább annyira érdemes megemlíteni, hogy szellemi kvalitásaink megfelelő megítélése is szorosan kapcsolódik az alábbiakban kifejtett témához. Természetesen, ha ezeket az önanalizálásokat elvégeztük magunkon, akkor már képesek leszünk megítélni, hogy milyen emberekkel érdemes intellektuális szinten kapcsolatot építenünk a jövőben. Szóval, a következő fogalmak szétválasztásával, emberismereti képességeinket is javítani tudjuk. Leplezzük le most együtt a művelt ember ismérveit, térképezzük fel az intelligens  viselkedési formát, illetve tisztázzuk mi is az a lexikális tudás!

3men_002.png

 

1. A lexikális mindentudó

 

Azokra az emberekre mondhatjuk, hogy nagy lexikális tudással rendelkeznek, akik egy vagy több témáról rengeteg elméleti információt halmoznak fel. (magas szintű figyelem és infótárolási képesség van a birtokukban) Ez az ismeretanyag azonban a legtöbb esetben óriási adatmennyiséget takar "csupán". Ennek az embertípusnak jellemzően nincs gyakorlati,- illetve tereptapasztalata az általa ismert témák többségében.  Sőt, 80-90 százalékban, hasztalan az elraktározott tudástár számára. Továbbá nem rendelkezik fejlett problémamegoldó képességgel, magyarul az ismereteit gyenge minőségben képes csak a saját önérvényesítésére és új kompetenciák elsajátítására használni. Nagyszerű alkalmazottként tud helytállni, olyan pozíciókban, ahol nem kényszerül napi szintű döntéshozatalra. Jól terhelhető, a legtöbb esetben megbízható, monoton munkára alkalmas. A legideálisabb munkakör számára; adminisztratív feladatok ellátása,  korrektori feladatkörök, illetve a mai oktatási rendszer egyes pozíciói. Pl.: A legtöbb tanár, tanító nagy lexikális tudással rendelkezik, viszont ők csak is a saját  intelligenciájuk fejlesztésével képesek a legjobbá, a legsikeresebbé válni.

best-man-books1-1024x5991.jpg

2. Az intelligens

 

Magas intelligenciával gyér és óriási lexikális tudással rendelkező egyén is rendelkezhet. Az intelligencia, nem más mint, a tapasztalatok, információk, adatok és egyéb ismeretek gyakorlatban történő alkalmazása egy-egy probléma megoldása során. Ennek tükrében hiába képviseli valaki a lexikális mindentudók táborát, ez a titulus még, nem biztosít automatikusan szabad kártyát az intelligens személyek képzeletbeli ligájába. Ha megfelelő intelligenciával rendelkezel, akkor tudod, magadról azt, hogy soha sem követsz el egymás után két ugyanolyan hülyeséget. Tudsz önálló és független véleményt alkotni, ismered az ok-okozat törvényét és alkalmazod is, a körülötted és a benned lejátszódó folyamatokból következtetéseket tudsz levonni, valamint mindig megoldásokban gondolkodsz. Az intelligenciának vannak szellemi, érzelmi és fizikai síkjai is mint az utolsó pontban bemutatott műveltségnek is, de az előbbiekben említett jellemzők, mindegyik területre egyaránt érvényesek.

 bigstock-young-business-man-playing-che-41848840.jpg

3. A művelt

 

Napoleon Hill szerint, "Műveltnek azt az embert nevezzük, aki olyan mértékben fejlesztette ki szellemi képességeit, hogy képes elérni mindent, amit akar, vagy annak egyenértékű megfelelőjét, anélkül, hogy ezzel megsértené mások jogait." Nem szeretnék süketelni a műveltségről, csupán  egy-egy életből vett példával szeretném alátámasztani a fenn említett mondatot.

Még évekkel ezelőtt volt szerencsém megismerni egy különleges embert, aki ámulatba ejtett, azzal, hogy milyen óriási ismeretanyaggal rendelkezik számtalan témában (történelem,földrajz, matematika,fizika, műszaki ismeretek, biológia, filozófia, irodalom). Hihetetlen volt számomra, hogy mennyit lehet tőle tanulni, mégis állandóan panaszkodik arra, hogy  neki, mint okos, tisztességes dolgozónak (buszvezető) milyen nehéz is az élete (természetesen anyagilag legfőképp), míg a buta, bunkó és gátlástalan "business emberek" mennyivel jómódúak és boldogabbak, mint ő. Majd, később  az első mentorommal Csípő Lacival, folytatott beszélgetésem alkalmával már teljesen kikristályosodott számomra, a műveltség valódi jelentése. Laci, soha sem volt kimagasló eredményekkel rendelkező diák. Azonban már fiatalon tudta, hogy ő  világot akar látni. Ennek érdekében nyelveket kezdett tanulni, hogy a tudását, később a céljai megvalósítására használja. Ennek az lett az eredménye, hogy mára már többszörösen körbejárta a Föld nevű bolygót, boldog és kiegyensúlyozott életet él (pl.: most decemberben jött haza Dél-Amerikából, majd januártól áprilisig Thaiföldön "piheni ki" az előző út "fáradalmait"). Az elmondása szerint azért teheti meg ezt, mert  mindig célirányosan fejlesztette magát,valamint ugyanilyen módon kereste a számára fontos információkat, amivel sikerre tudta vezetni vállalatait. Ráadásul, mindig olyan személyeket alkalmazott ezekben, akik már birtokában voltak annak a tudásnak, amire neki szüksége volt. Szóval a konklúzióm ezekre a példákra alapozva: Hiába  vagyok én "nyakon öntve okosító infóáradattal", ha nem tudok a saját szükségleteim szolgálatába állítani bárminemű már megszerzett tudást, ha nem tudom kiaknázni a bennem rejlő lehetőségek maximumát, akkor a legnagyobb pazarlást hajtom végre idő,energia szempontból.

successful-woman.jpg

 

Ha tetszett a cikk és  szeretnél még több hasznos gondolatot és információt kapni önfejlesztés témában,akkor kérlek kövess minket itt vagy a Brigadom Facebook oldalán.

A művelt, az intelligens és a lexikális mindentudó Tovább
Sikeres tárgyalás szavak nélkül!

Sikeres tárgyalás szavak nélkül!

El tudod képzelni, hogy pusztán szavak nélkül sikeres üzleti és értékesítési tárgyalásokat bonyolíts le? Mennyire tartod hasznosnak, hogy megtanuld az  akaratodat és az elképzeléseidet érvényesíteni pusztán nonverbális készségek elsajátításával?  Lehetséges-e véleményed szerint javítani az emberi kapcsolatainkat és mások hozzánk való viszonyulását anélkül, hogy kinyitnánk a szánkat? A BRIGADOM legújabb bejegyzésében olyan nyelvhasználaton kívüli tippeket ad most neked, amellyel növelheted szakmai, illetve társasági kommunikációd hatékonyságát! FIGYELEM, a következőkben felsorolt praktikák, amelyeket a saját tapasztalataimra alapozva gyűjtöttem össze, csak önmagukban nem hozzák meg az áttörő sikert, viszont nagyban hozzá fognak segíteni a beszélgetéseid, találkozóid pozitív végkimeneteléhez! Hasznos és élvezetes szórakozást kívánok a cikkhez! ;)

handshake_kb_pixlr.jpg

1. Légy a "jelen nagykövete"!

 

Amikor egy tárgyalásra vagy bármiféle kommunikációra kerül sor, sok-sok esetben tapasztalhatod, hogy a beszélgető partnered fejben nincs is jelen. Ez érthető, annyi impulzus ér bennünket manapság nap, mint nap, hogy szinte lehetetlen számszerűsíteni azokat. Rengeteg megoldandó feladat és gondolat cikázik a fejünkben. Ez normális. A legárulkodóbb jelek arra, hogy valaki nincs ott valójában egy-egy diskurzuson például az, hogy az illető egy adott pontba réved, ritkán kérdez vagy éppen folyamatosan "hümmög és kommentár nélkül helyesel" (ez nem a mondandódra való pozitív visszaigazolás jele, hanem a "mond és legyünk rajta túl" fogalmának ordító jelrendszere) A legjobb amit tehetsz, hogy már a beszélgetés elején valamiféle apró cselekvésre, mozgásra bírod az adott illetőt. Gyakran alkalmazott technikám volt, hogy a tárgyalás kezdete előtt például a cukortartót tőlem távol a partnerem közelébe helyeztem el, majd mikor helyet foglaltunk megkértem, hogy legyen szíves nekem odaadni azt, a kávém beízesítéséhez. Ha az illetővel esetleg már belsőséges viszonyban vagy akkor érintsd meg a kezét vagy a vállát, mikor érdeklődsz az illető felől.  Nem hittem volna az elején , hogy tényleg működik, de a gyakorlatban azt tapasztaltam, hogy ezt a technikát alkalmazva a potenciális vevőim, üzlettársaim csodák csodájára "fejben is odaértek a találkozónkra". Ismeretlen embereknél, első találkozónkkor egy másik kontextus megteremtése lehet a megoldás. Például megdicséred valamelyik, kiegészítőjét (az óráját, karkötőjét, napszemüvegét). Miután ezt megtetted kérd meg, hogy megnézhesd azt közelebbről. Ha ezt megteszed, szinte elkerülhetetlen a fizikai kontaktus, amely a figyelmét a "jelen idősíkjába rántja". Hogy miért van ez? Talán azért, mert ezen pillanatokban tudatosul az emberben, hogy "hol is foglalja a fizikai teret a teste".

be-here-now.jpg

2. Szerezd meg a "Pole-pozíciót"!

 

Hazai pályán mindenki növelni tudja az esélyeit! Ez alól a hétköznapi és üzleti konzultációk sem kivételek. Igyekezz ezért mindig kialakítani a megfelelő környezetet ezekhez, hogy megágyazz a sikeres beszélgetéseknek. Ha te választod ki vagy rendezed be a tárgyalótermed, akkor a te helyed mindenképp, a falnak háttal, az ajtóval és az órával, illetve  a beszélgető partnereddel szemben legyen. Ezzel kizárod azt, hogy a másik fél az órát kémlelje, vagy a bejáratot bámulja. Magyarán egy olyan matt helyzetet teremtesz meg így, ami arra késztet bárkit aki leül veled egy asztalhoz, hogy rád figyeljen. Fontos, hogy ha a helyiségben  van ablak akkor az a mi jobb vagy baloldalunkon helyezkedjen el, lehetőleg úgy hogy a fény az arcunkat megvilágítsa, mindezt úgy, hogy a szemben ülő ne tudjon kifelé bámészkodni. Ha utóbbi nem megoldható, akkor inkább "kerüljük a természetes fényt". Előfordulhat, hogy nem mi választjuk ki a "terepet". Ilyenkor se essünk kétségbe, bátran próbáljuk az előbbiekben tárgyalt szempontok szerint megválasztani helyünket az adott helyiségben.

pontossag.jpg

3. Foglalj helyet a "bizalom oldalán"!

 

Legyen  kapcsolatunk a beszélgető partnerünkkel baráti vagy üzleti, a bizalom a legfontosabb tényező ahhoz hogy egyáltalán esélyt adjunk arra, hogy közös nyelvet tudjunk beszélni. Erre a célra két nonverbális praktikát is tudunk alkalmazni kapásból. Az első, ha a beszélgetés során megváltoztatjuk a pozíciónkat, azaz a szemben ülést/állást, lecseréljük. Tehát, a partner mellé ülünk. Egy részről minden értelemben közelebb kerülünk a másik félhez, másrészről együttműködést és elfogadást tanúsítunk. Így, azt az érzetet keltjük, hogy egyenlőek vagyunk és egy csapatban játszunk, közös érdekekkel. A másik végtelenül egyszerű, bizalom növelő kulcsmomentumok,  az apró megerősítő gesztusokban rejlenek. Ilyen például az oldalra döntött fejjel való hallgatása mikor  a másik fél éppen mesél. Az állatok is ha megfigyeled, mikor érdeklődést mutatnak ugyanezt teszik. Ha mi is így viselkedünk akkor félreérthetetlenül biztosítjuk a tárgyalópartnerünket a felé irányuló maximális figyelmünkről. Végül, de nem utolsó sorban a helyeslés és a bólogatás lehet még az aduász a tarsolyunkban. Mikor alkalmazzuk? Ha a tárgyaló fél értelmezi a mondandókat, illetve akkor amikor a beszélgetés tárgyának legfontosabb dolgairól beszélünk, amit szeretnénk, ha a velünk szemben ülő is elfogadna a saját véleményeként és igazságaként.

coworking.jpg

4. Adj élményt!

 

"Hiszem, ha látom!" Az emberek 90 százaléka ha kijelenti, hanem valójában így gondolja. Ezért neked fontos, hogy vizuális eszközökkel megerősítsd a mondókádat. Add a kezébe és tárd a szeme elé a tárgyaló partnerednek az eladni kívánt termékedet, szolgáltatásodat, víziódat, elképzeléseidet vagy ötleted! Légy kreatív.! Ha például törhetetlen üveget árulsz, adj egy kalapácsot az ügyfelednek és kérd meg, hogy üsse azt meg teljes erővel. Ha kézkrémet, akkor fogjatok kezet és érezze, hogy valóban egészséges a tiéd, mint hiteles fogyasztóé. Lehet, hogy utazási szolgáltatásokat árulsz. Ez esetben ne légy rest készíteni videó összeállításokat, a céged által szervezett vakáció hangulatáról, amelyen te vagy a főszereplő. Ha valami megfoghatatlan dolgot árulsz, mint mondjuk egy jövőképet vagy csak egy eddig a fejedben lévő ideát, akkor csinálj egy színes prezentációt, lehet az egy hiper-szuper PPT vagy egy szalvétára rajzolt ábra. A lényeg, hogy vizuálisan, élményszinten nyomot hagyj a másik félben. 

elmeynkocka.jpg

5. Használd a "lélektükrözést"!

 

Egy biztos, hogy a "szem a lélek tükre" kifejezés az  örök igazság kategóriába tartozik. A tekintet erejét neked is óriási hiba lenne kihagyni a nonverbális, meggyőzésre hangolt arzenálodból. Ha azt akarod, hogy a beszélgető partnered, megérintse érzelmileg is az adott mondanivalód, illetve ha azt szeretnéd, hogy érezze át, amit te érzel a beszéd tárgyával kapcsolatban, akkor  nézz mélyen a szemébe pontosan akkor, amikor a legfontosabb gondolataidat közlöd vele. Sőt, az utolsó mondatod után, pár másodpercig maradj csöndben és hagyd még a szemén a tekinteted. Ez a technika ügyesen alkalmazva a tartalmi mondanivalóval hatalmas fegyver lehet a számodra. Steve Jobsról sokan azt mondják a tárgyalópartnerei közül, hogy úgymond a "tekintetével tudott győzedelmeskedni" a személyes tárgyalásai során. Ugyanis, ha valakivel felvette a szemkontaktust, akkor a szerencsés illető minden szavát elhitte. Nagyszerű példa ez arra, hogy akik az ő hívószavára jöttek az Apple-höz, valóban hittek abban, hogy a világot fogják megváltoztatni a munkájukkal. Fontos, hogy figyelmeztesselek, hogy semmiképp sem jó irány, hogy ha végig farkas szemet nézel a veled szemben ülővel. Használd a "lélektükrözést", mint egy olyan varázserőt, amit egy találkozó során maximum 2-3-szor használhatsz, a megfelelő időzítéssel.

23x.jpg

 

Ha tetszett a cikk és  szeretnél még több hasznos gondolatot és információt kapni önfejlesztés témában,akkor kérlek kövess minket itt vagy a Brigadom Facebook oldalán.

 

Sikeres tárgyalás szavak nélkül! Tovább
Hogyan fogadjunk és fogalmazzunk meg építő kritikát?

Hogyan fogadjunk és fogalmazzunk meg építő kritikát?

A KRITIKA a  magyar nyelvben nem feltétlenül a pozitív értelmezést nyert szavak közé tartozik a legtöbbünk számára. Ennek az az oka, hogy összekeverjük a KRITIZÁLÁSSAL. Mi a különbség a két fogalom között?  Jogosan merül fel a kérdés. Míg az előbbi, a haladást és a megoldást szolgálja, azaz épít, addig a másik leértékel és személyeskedik, azaz rombol. Gondoljunk bele! Minden egyes találmány, eszme és rendszer megszületése, ami ma jól működik számunkra, egy addig gyengébben teljesítő dologgal kapcsolatban megfogalmazott, egészséges kritikával kezdődött. Így, kijelenthetjük, hogy a kritikus gondolkodás egy rendkívül hasznos energia befektetés az emberiség számára. Azonban, gonosz ikertestvére ennek a cselekedetnek, a fentiekben már említett kritizálás, ami már rengeteg művészt, sportolót, közéleti személyt és szakembert elvett a történelemtől. Ugyanis rengeteg  személy hajlamos és eddig is hajlamos volt feladni álmait, elképzeléseit a környezete cinikus megjegyzései és megaláztatásai miatt, ami munkásságát összemosta az önbecsülésével és önértékelésével. Ez a bejegyzés, azt hivatott szolgálni, hogy a jövőben olyan véleményalkotások szülessenek meg tőlünk mások számára, amelyek előre mozdítják a társadalmunkat, ahelyett hogy azt "megfosztanák" a jövő mesés lehetőségeitől. Az alábbi pontokat alkalmazd bátran a környezetedben és oszd meg a számodra fontos emberekkel, hiszen a BRIGADOM filozófiája szerint, a változás csak velünk, együtt kezdődhet!

kritika.jpg

 

1. Mindig a tartalomra figyelj!

 

Amikor egy ötletet, produktumot,produkciót vagy épp valaki viselkedési formáját illeted kritikával, soha se sértsd meg a személyét! Ne foglalkozz vele mennyire szimpatikus az illető, azzal, hogy irritáló a stílusa számodra vagy azzal, hogy " a fogkrémet melyik végén nyomja". Törekedj arra, hogy a véleményezés tárgyi tartalmát a lehető leginkább elválaszd a cselekvő alanytól! Soha ne ess abba a hibába, hogy egy-egy általad rosszabbnak megítélt teljesítményt arra használsz fel, hogy megbélyegezz vele egy másik illetőt. Ehelyett, inkább bátran kezdj kialakítani egy párbeszédet a véleményezett féllel, azzal a céllal, hogy az esetleges hibáit, hogyan tudja kiküszöbölni, vagy esetleg azt, a saját előnyére fordítani!

atletika02_paralimpia_mti_bl.jpg

2. Keresd az értékteremtést!

 

A legjellemzőbb dolog, mikor az emberek véleményt formálnak, hogy a "hibavadász" szerepét veszik fel. Ezzel az a nagy gond, hogy olykor az apró pozitívumokat képesek figyelmen kívül hagyni. Képzeld el most azt, hogy megfordítod a dolgokat. Mikor megfigyeled a bírálat tárgyát elsősorban az értéket keresed. Amikor  az analizálás közben találsz kivetni valókat, akkor azt az abból való építkezés miatt említsd meg mindenképpen a többi pozitív dologgal együtt. Ne fukarkodj elismerni a legapróbb sikereket is, amit felfedezni véltél. Ha így cselekszel, nem hogy jobban figyel majd rád a kritikával illetett személy, de még nyitottabbá is válik a tanácsaidra. Sőt, a továbbiakban is adni fog a véleményedre. Ebben biztos lehetsz. ;)

sahek.jpg

3. Ismerd el az erőfeszítéseket!

 

A legtöbb cselekedet, ha úgy tűnik, ha nem elsőre valamilyen pozitív eredmény reményében van elkövetve. Persze, lehet hogy csupán  a cselekvő vár el tőle hasznot, de sebaj. A lényeg, hogy minden törekvés energiabefektetéssel jár. Időt, energiát, olykor pénzt és izzadságot sem kímélve tesznek meg bizonyos dolgokat az  emberek. Ki többet, ki kevesebbet. A lényeg, hogy senkitől sem szabad sajnálnunk az elismerést, legalább a munkáját illetően. A legtöbb kritizált személy úgy érzi, hogy "elveszítette azokat a perceket", amelyeket az alkotásra szánt, érdemtelenül. Fogadjuk el, hogy ha valaki eljut oda, hogy kritikát fogalmazzanak meg róla, az már  elismerést érdemel, már csak az odáig vezető út miatt is.

hw.jpg

4. Tanácsaid legyenek támogató hatásúak!

 

"A legrosszabb amit tehetsz egy repülni próbálkozó madárral, ha szárnyát szeged!" Ez a mondat rengetegszer cseng a fülemben, mikor találkozom egy lelkes emberkével, aki teli van álmokkal és szenvedéllyel, miközben látom, hogy az aktuális helyzetben még feltűnően rengeteg  hiányossággal rendelkezik. Meg kell mindannyiunknak érteni, hogy a kritikánk megfogalmazásakor nem utasíthatunk önkényesen valakit arra, hogy hagyjon fel azzal, amiről éppen véleményt alkotunk, akár mennyire is az út elején jár még. A mi feladatunk, csupán annyi, hogy független, saját szubjektív véleményünkön keresztül rávilágítsunk olyan területekre, amiben van még fejlődési potenciál. Miután ezt megtettük, kötelességünk valamilyen segítséget adnunk vagy irányt mutatnunk. Egyrészt így jót akaró tanácsadóként, s, nem önkényes bíróként tetszelgünk mások előtt. Másrészről ez az a pont, ami értelmet ad a kritikánknak. Hiszen  a célunk nem szembemenni egy adott emberrel és tevékenységgel, hanem az, hogy egy adott dolgot, szituációt megoldjunk együtt, úgy, hogy látva hiányosságait segítsük egymást a növekedés és a gyarapodás útjára lépni. (Valami ilyesmit szeretnék, úgy hiszem látni már régóta a politikában is. :) )

 

Ha tetszett a cikk és  szeretnél még több hasznos gondolatot és információt kapni önfejlesztés témában,akkor kérlek kövess minket itt vagy a Brigadom Facebook oldalán.

 

 

 

Hogyan fogadjunk és fogalmazzunk meg építő kritikát? Tovább
Az 5 valaha élt legnagyobb vízionárius

Az 5 valaha élt legnagyobb vízionárius

Erich Fromm, szociálpszichológus szerint : "Ha az ember életében nincs egy VÍZIÓ, mely után vágyakozhat, melyet valóra szeretne váltani, akkor hiányzik a hajtóerő, hogy szívvel-lélekkel küzdjön."  A kérdés az tehát , hogy létezik e számunkra egy olyan tiszta jövőkép, ami akkora mértékben el tud minket tölteni szenvedéllyel, hogy az addigi állapotunkat vagy esetleg  mások világát is képesek legyünk gyökeresen megváltoztatni?  Mit kell tennünk, hogy a célok vizualizációjának nagymesterévé válhassunk? Mi jellemző azokra, akik már gyakorolják  napjainkban vagy a történelem során eddig gyakorolták bármikor is a "vízionárius" szerepét? Mit tanulhatunk tőlük? A BRIGADOM most a legfrissebb bejegyzésében 5 olyan meghatározó alakot  sorakoztat fel, akik sziklaszilárd elképzeléssel rendelkeztek a jövőt illetően. Sőt, ezek a víziók mára már a mi múltunkat, jelenünket és jövőnket is képezik. 

visionary.jpg

 

1. Michael Jackson (énekes,1958–2009)

 

Egy nagyon rossz poén szerint; ami nekünk magyaroknak Zámbó Jimmyt jelentette a popzenében, azt jelentette a világnak Michael Jackson. Mindkettőjüket a műfaj királyaként tisztelték a  rajongók és a közvélemény. Aki valaha is hallotta, látta az "afroamerikai- fehér" ikont táncolni és énekelni az bizton állíthatja, hogy ilyen tehetség egy évszázadban csak egy születhet. Jacko büszkélkedhet a mai napig a világ legkelendőbb lemezével (Thriller), ezen felül tizenháromszoros Grammy-díjas, illetve a Guiness Recordok könyvében "Minden idők legsikeresebb előadójaként" tüntetik fel a nevét. Ehhez a szédületes sikerlajstromhoz vajon elegendő volt Michael talentuma és tehetsége? Nem feltétlen gondolom, hiszen hasonló kaliberű, "melós" zenészekből ma is van rengeteg. Ha ez így van, akkor mi tette Jackson-t különlegessé? Véleményem szerint az, hogy kristálytisztán látta és hallotta fejében azokat a produkciókat, már akkor mikor  még azok  csak gondolat szintjén léteztek a fejében. Tudnunk kell ugyanis róla, hogy a számai szövegét és zenéjét ő saját maga szerezte kivétel nélkül, a klipjei és koncertjei tánckoreográfiáját ő kreálta, majd tanította be  táncosainak. Egy igazi autonóm figura volt, aki ha kellett a producerekkel és a kiadójával is szembeszállt, ha kellett. Mindezt azért,mert a saját maga meggyőződéseire alapozva létrehozott egy önálló művészeti  kultúrát. Ő ezt szolgálta, ezért küzdött, ebben alkotott és ezt őrizte meg életművében. 


mjj.jpg

 

2. Walt Disney (rajzfilmgyáros 1901-1966)

 

Walt Disney maga a vizualizáció császára. Egész munkássága során, olyan történetekkel, karakterekkel szórakoztatott minket, amely az életünk részévé váltak. Disney nem csupán rajzfilmeket adott nekünk, hanem megtanított álmodozni. Megmutatta, hogy válhat egy fabábu igazi kisfiúvá, felfedte a titkát, hogyan repülhet egy árva kis elefánt óriási lapát füleivel, de még azt is elhitette velünk, hogy egy szolgáló lány is válhat  akár hercegnővé, csupán egy átmulatott éjszakára van szüksége hozzá.  Túl lépve a nosztalgiázáson, Walt  nagyszerű eredményei (pl.: 26 Oszkár-díj) nem éppen voltak logikusan kikövetkeztethetők némely életszituációjából. Adósságból adósságba keveredett már vállalkozása idején is. Sokat nélkülözött, de  a pénz igazából sohasem érdekelte. Cége anyagi ügyeit ezért is bízta a bátyjára. A fejében mindig csak a következő "NAGY TÖRTÉNET" elmesélése forgott. Nagy vágya volt, hogy a vászonról elhozza a mi 3D-s világunkban is megálmodott karaktereit, így jöhetett létre a gyermekek nemzetközi fővárosa: Disneyland. Egy hely ahol a szülőkkel együtt a jövő nemzedékei együtt szórakozhatnak felhőtlenül Mickey egérrel, Donald kacsával és a többi ikonikus disney figurával. A terveket természetesen ő maga rajzolta meg, majd  7 évvel később a munkák kezdete után, 1955-ben,  Anaheimben már az "álompark" megnyitóján mondhatta el legmegindítóbb  beszédjét. Ebből csupán egy mondatát szeretném kiemelni neked, amely magában hordozza Walt bácsi örökségét a mai napig, örök érvényűen minden generáció számára: "Amíg létezik képzelet a világon, addig Disneyland soha nem készül el teljesen." 

walt_disney.jpg

3. Steve Jobs (vállalkozó, 1955-2011)

 

Gondolkodj másképp!  Steve Jobs kulcsmondata, amely végig a világ megváltásának szolgálatában állt az Apple alapítójának kezében. Steve nem akart mást, mint átformálni és újraértelmezni az előtte ismert világot. A személye nagyszerű példa, ha van egy víziód egy jobb világról, amihez egy erős küldetéstudat társul, akkor megtalálod a módját, hogy óriási dolgokat vigyél véghez. Gondoljunk bele, hogy hányszor is változtatta meg a hétköznapjainkat Jobs és vállalata! Az Apple 2 volt az első személyi számítógép, amely slágertermékké tudott válni. Könnyen kezelhető volt, ráadásul a felhasználói élményt is tekintetbe véve, ez a termék volt az  amely, messze túlszárnyalta a konkurencia akkoriban forgalmazott termékeit. Sőt, ez a sikersztori  ráébresztette a cégeket, hogy érdemes az átlagember számára is computer-eket készíteni az üzleti szektoron kívül. Miután kirúgták a saját cége igazgatótanácsából, SJ létrehozta  a Pixart. Az első és legsikeresebb animációs filmet készítették itt el közösen  Disneyvel. Ez volt a Toy Story. Ha nincs Pixar, talán sohasme láttuk volna azt a rengeteg sikeres animációs mesét, amelyeken a legifjabb generáció tagjai szocializálódtak/szocializálódnak. Majd jött ismét az Apple, az iTunes és  az iPod ( 1000 szám a zsebedben), ezeknek a megjelenésével, olyan közel hozta hozzánk a zenét, amire előttük még nem volt példa.Természetesen, nem hagyhatjuk ki a sorból az iPhone-t sem, ami egy internet kommunikációs eszköz, egy iPod és egy telefon volt egyben. Az okos telefonok forradalmának hadvezére lett ez a produktum. "Ma ennek is köszönhető, hogy már az egész világ és annak összes információja ott lapul a farzsebedben" Steve Jobs üzenete talán az lenne a számodra, hogy ha az egész életműved során összhangban élsz a küldetéstudatoddal és követed a vízióidat, akkor bármit képes vagy elérni.

stevee.jpg

4. Adolf Hitler (politikus, 1889-1945)

 

Elnézést kérek a nyugalmad megzavarásáért! Biztos vagyok benne, hogy most kikerekedett a szemed. Gondolom, nem számítottál rá, hogy a történelem legsötétebb figurája fogja elfoglalni képzeletbeli listánk negyedik helyét. Azonban, ha objektívan vizsgáljuk meg Adolf Hitler személyét, egyértelműen rajzolódik ki bárki számára, hogy mindenidők egyik legkomolyabb vízionáriusa volt. Gondoljunk csak bele, milyen mérhetetlen hit kellett hozzá, hogy beteges rögeszméjét nemzeti mozgalommá tegye? Milyen elszántság kellett hozzá, hogy egy egész népet a világ többi népe ellen fordítson a saját ideológiája nyomán? Mekkora csoda volt az, amit véghez vitt, annak tükrében, hogy egy romokban lévő országot rövid időn belül, majdnem egész Európa zsarnokává tett? Milyen kristál tiszta jövőképpel kellett rendelkeznie a III. Birodalom felvirágoztatásával kapcsolatban, hogy erőt, energiát, pénzt, szenvedést és áldozatot nem sajnálva elindítsa a földi apokalipszist,azaz a második világháborút? A "Führer" sötét víziója iránti hűségét halála után se adta fel. Ugyanis politikai végrendeletében, további harcokra és a nemzeti szocialista eszmék gyakorlásának folytatására utasította a német népet. Bizonyos, hogy Hitler elhivatottsága elképzelései iránt példaértékű volt. Természetesen annak lényegi tartalmától eltekintve. Fantáziálhatunk azon is, hogy vajon mi lenne akkor, ha valaki hozzá hasonló magas szintű küldetéstudattal pozitív tettek felé terelné a világ történelmét. Ez egyáltalán nem lehetetlen.

"Merjünk tanulni mások sikeréből és hibáiból, hogy mi sokkal szebb dolgokat építhessünk, mint előttünk bármikor."

hitler.jpg

5. Jézus (ács, élt 33 évet)

 

Aligha tudnánk nagyobb hatású személyt felidézni a názáreti Jézusnál. A világ ma létező legnagyobb vallásának elindítója volt ő, a kereszténységé. Vele kapcsolatban azt a tényt akarom megvizsgálni, hogy miként élte meg életét és tanítói tevékenységét, illetve mi minden vált valósággá, amely dolgokat már előre kinyilatkoztatott követőinek. Elsősorban tanítványait figyelmeztette, hogy mindannyian kínok, kínjával fognak meghalni, mert az ő tanításait képviselik és hirdetik. Ez így is lett majdnem kivétel nélkül, az egyházi hagyomány szerint. Itt valójában a lényeges dolog az, hogy micsoda hatást tudott gyakorolni tanításai és személye által a mester követőire. Hogyan ültette el a hitnek azt a szilárd magját az emberekben, ami még a haláltól se riasztotta vissza őket? Hogyan tudott tömegeket vezetni, úgy hogy azok otthagytak csapot-papot hogy őt hallgassák, egy olyan korban, ahol az emberek erős állami kontroll alatt álltak? (Római provincia, zsidó helyi bírósággal). Milyen módszerei és karaktere volt Krisztusnak, ami legyőzte a hallgatóságának félelmeit? A válasz tanulmányozására talán a Biblia még mindig a legmegfelelőbb forrás. Most, pedig végezetül, meg kell hogy álljunk egy pillanatra amellett a tény mellett, hogy Jézus valóban vállalta a kereszthalált, így beteljesítve és hitelt adva  tanításainak, miszerint majd a saját vérével váltja meg mindenki bűneit. Az előbb leírtak nem a hit kérdései. Csupán történelmi tények, amelyeknek hatása most is tapasztalható. Ha Jézust objektíven akarjuk értékelni egy szóval, akkor mindenféleképpen a hiteles lenne a legmegfelelőbb kifejezés.

011.jpg

 

Ha tetszett a cikk és  szeretnél még több hasznos gondolatot és információt kapni önfejlesztés témában,akkor kérlek kövess minket itt vagy a Brigadom Facebook oldalán.

Az 5 valaha élt legnagyobb vízionárius Tovább
Az energiavámpírok 10 parancsolata

Az energiavámpírok 10 parancsolata

Eljött az idő, hogy beszéljünk azokról a "parazitákról", amelyek az életedben akarva vagy akaratlanul a boldogságod és a sikerességed korlátozó tényezői. Őket hívjuk energiavámpíroknak. Lehet, hogy egy munkatársad, üzleti partnered, távoli vagy közeli rokonod, esetleg egy mezei ismerősöd az aki észrevétlenül szipolyozza ki a drága és értékes energiáidat. Ha ez megtörténik a mindennapjaid során, azért nagy gáz, mert ezeket az erőforrásokat már nem tudod a saját épülésedre és boldogságodra fordítani. Továbbá  az egészségedre, gondolkodásodra és közérzetedre is kártékony hatást gyakorol. Most abban szeretnék segíteni neked, hogy felismerd a jeleket, amelyek jellemzőek az energia vámpírok személyiségére. Ezen a túlmenően át akarok neked adni pár hasznos tippet, hogy miként kezelem a környezetemben az ilyen típusú  kalibereket.

energy_vampir.jpg

 

Következzék az "energiavámpír 10 parancsolata":

 (0.Hogy valaki ehhez a "fajhoz tartozzon elég ha csak egy törvényt is betart)

1. Mások kudarca örömünnep

 

Normális esetben, logikusan szemlélve a dolgokat, egyértelműen kijelenthetjük, hogy  senkinek semmiféle haszna nem származik abból, ha egy személy kudarc élményt él át a környezetében. Mégis, akkor miért vannak olyan emberek, akik kivirulva mesélnek  mások káráról? A válasz egyszerű, a személyiség művelésében két út létezik: a fejlődés és a leépülés. Ha valakinek derogál az első mellett letenni a voksát, akkor bárki a második esetet alkalmazva tudatosan vagy tudatlanul az élete egy vagy több területén megtapasztalja a saját maga spirituális, szellemi vagy fizikai "nyomorát". Ebben az állapotban az adott illető fájdalomcsillapítói, olyan "önigazolásra szolgáló pirulák", amelyek "műanyag" örömet ébresztenek benne, ha valaki nála rosszabb vagy szorultabb szituációba kerül. Ezek az emberek gyakran ki is színezik még a sztorit, hogy vastagabb kontrasztot adjanak egy-egy "szenzációnak". Veszélyes mindannyiunkra nézve , ha egy ilyen példánnyal van szerencsétlenségünk találkozni, hiszen bűnrészességre próbál biztatni bennünket, abban, hogy másokat megítéljünk jogtalanul, illetve abban is hogy negatív gondolatokat ültessünk a beszélgetés időtartama alatt az elménkbe. Amikor ilyen szituációba kerülök(azaz összefutok egy mániákus szenzáció hajhászóval), akkor csupán annyit mondok neki a mondókája után, hogy jó magam semmiféle információval nem rendelkezem a szóban forgó személyről és szituációról, így nem is tudok vélemény formálni ebben az esetben. Majd, azt tanácsolom neki, hogy ezentúl csak olyan dolgokat tárgyaljunk meg ami csakis  kettőnkre tartozik. Más élete, valamint az arról való privát ítélethirdetés nem pálya ...

csufolas.jpg

 

2. Ne kérdezz! Rád kell, hogy figyeljenek!

 

Ez elég gyakori jelenség. A szemben lévő "beszélgető partner" csak beszél,beszél. Igen, ráadásul csak magáról. Te kérdezel valamit tőle független témáról és láthatólag kényelmetlenül érzi magát, majd egy-két szóval elintézi a válaszát. ( Rosszabb esetben be sem fogadja a kérdésedet.) Ők a tipikus figyelemhiányos emberkék. Rengeteg energiádat felemésztik, információ cunamival borogatnak, aminek a 80 százaléka értelmetlen és irreleváns  a számodra. Velük általában maximum 3-5 percre korlátozom a kommunikációmat. Ennyiben határoztam meg az udvarias tűréshatáromat velük szemben. Amennyiben ez az idő letelik, jelzem, hogy az időm elfogyott, de nagyon szépen köszönöm a "tartalmas" infó áradatot. Ha egy ilyen potenciális ügyféllel vagy üzleti partnerrel találkozol, akkor viszont mázlid van. Ha jól kérdezel tőle, rengeteg információt kapsz róla, nagyon könnyen, így egy számára megfelelő, személyre szabott ajánlatot tudsz neki tenni. Vigyáznod kell azonban arra, hogy ne csapongjon nagyon a gondolataival erre-arra. Neked kell " a téma pályáján tartanod". 

3. Legyél hamisítatlan "panasz csap"!

 

Ez nem meglepő gondolom számodra. Egy hamisítatlan energiavámpír, "annyit panaszkodik amennyit nem szégyell". Ne engedd lehúzni magad. Legegyszerűbb és a leghatásosabb fegyver ellenük ez a két mondat: " "Rendkívül sajnállak hogy ennyire rossz neked. Hálás vagyok, hogy nekem mennyivel nagyszerűbb életem van!" Ezt követően általában elkezdik bizonygatni, hogy nekik mégsem olyan rossz, mivel nem akarnak ők rosszabb fényben mutatkozni előtted. Hiszen ők eddig is csak figyelmet akartak tőled és együttérzést, amit te 5 másodperc alatt elintéztél. Úgy át tudod fordítani ezen emberek kommunikációs célját, hogy a beszélgetés egyről a kettőre a negatív érzelmi töltésből átbillen a pozitív felé. ( Ők minden áron a figyelmedet akarják, ha nem megy nekik megkaparintani balról, majd jobbról fognak próbálkozni...használd ki az önzőségüket a saját és az ő érdekükben) 

i-hate-complaining.png

4. Nem létezhet jó megoldás!

 

Legyen akár egy jó, ötleted vagy egyszerű, pozitív változást elősegítő tanácsod energiaszipolyozó  társad számára, neki az úgysem fog tetszeni. Mindenre talál kifogást. Bármiféle új dologgal való kísérletezés sikeres kivitelezése a  lehetetlen kategóriába tartozik a hiedelem rendszere szerint. Így, nem is igazán változtat szokásain és vág bele szokatlan, izgalmas dolgokba, amely a komfortzónáján kívül esik. Ha csak nem akarod fejleszteni a kifogáskezelési készségeidet, akkor a legjobb megoldás, hogy elkerüld a totális mentális lefárasztásodat az, hogy hagyod a francba az illetőt a kényelmes pesszimizmusában fürdőzni.

5. Akkor érdekes valaki, ha éppen segíteni tud.

 

Tapasztaltad már egyes embereknél, hogy csak akkor találja meg a telefonszámodat amikor segítségre van szüksége?  Esetleg veled is előfordult már, hogy amikor egy régen elfelejtett barátodra akarsz ráírni messengeren, hogy szívességet kérj tőle valamilyen ügyben, akkor észreveszed, hogy a legutóbbi alkalommal is csak akkor beszéltetek amikor neked kellett valami? Én már mindkettőt megtapasztaltam. Mikor  realizálódott bennem, hogy az energiavámpírok 5. parancsolata mérgezi az emberi kapcsolataimat (természetesen nem tudatosan) megfogadtam magamnak, hogy ha segítséget kérek és kapok egy olyan személytől, akivel lazább kapcsolatot ápolok, akkor a minimum az, hogy rendszeresen érdeklődöm iránta a későbbiekben. Azok az illetők, pedig, akik általában örökké csak a szívességeimre pályáznak, szépen lassan eltűnnek a névjegyzékemből. Természetesen ez a jelenség nem véletlenül történik.....

6. Kritizálj!

 

Egy energiavámpír soha sem gyakorol egészséges kritikát. Ő csupán kritizál. Mit is jelent ez?  Az ember személyének sértését összevonja annak teljesítményének, cselekedetének vagy viselkedésének bírálatával. Magyarul a kritizálni kívánt személyt támadja, ahelyett, hogy konkrét hiányosságokra és javítandó pontokra mutatna az illető produkciójával, produktumával kapcsolatban. Mivel ezt nem teszi meg több bűnt is elkövet. Els sorban a a kritizált fél hangulatát rombolja, másodsorban nem ad, olyan hasznos tanácsot,ami mentén elindulva fejlődést érhet el a "leépített alany". Utoljára pedig energiavámpírunk  kiállít magáról egy szegénységi bizonyítványt, primitív minősítéssel. Ha bárki is kritizál, kérjük meg, hogy a személyünktől elvonatkoztatva próbáljon konkrét tartalmi kritikát megfogalmazni a  dolgainkkal szemben.

finger-pointing-criticism.jpg

 

7. Keresd meg mások szemében a szálkát! A tiedben úgy sincs...

 

Talán láttál már olyan energiavámpírt, akinek idegesítőbbnél idegesítőbb szokásai vannak, amikre  a környezete udvariasságból vagy egyéb okokból nem hívja fel a figyelmét, viszont ő maga minden apró hibát észrevesz az emberekkel és azok cselekedeteivel kapcsolatban. Természetesen ezeket közli is az illetőkkel nyilvánosan cinikus módon vagy a hátuk mögött gyáván próbál szenzációt tálalni ezekből szemezgetve az  ismerőseinek. "Ebbe a  családba tartozó szipolyaink" szoros rokonságban állnak az első számú parancsolat követőivel.

8. Támassz elvárásokat mindenki felé!

 

Volt már konfliktusod valaha egy olyan személlyel, aki valami olyan dolgot kért rajtad számon vérig sértve, amelyet úgy érezted jogtalanul kér rajtad számon? Általában ez egy jó cimborád volt?  Miért kérdezem ezeket? Tapasztalataim szerint, általában azok a személyek, akiknek a kapcsolati körük igencsak sekélyes és ingerszegény gyakran ki akarnak "sajátítani" egy-egy új barátot maguknak. Ez magába foglalja azt, hogy szinte már párkapcsolatokra jellemző elvárásokat támasztanak, akár azonos nemű társuk felé is. Zavarja őket, ha nem számolsz be nekik, hova mész. Megsértődnek azon, ha másik jó ismerősödről kivirulva mesélsz közös történeteket. Ők akarnak lenni mindig a legjobb barátaid. Rendkívül fárasztóak tudnak lenni egy idő után, így az egyik legveszélyesebb csoportot képviselik. A leghatékonyabb megoldás az, ha tisztázod vele a kapcsolatotok alapjait és korlátait.

9. Nem lehet jobb hangulata senkinek sem nálad!

 

Jöjjenek igazi KÖZÖSSÉGROMBOLÓK és HANGULATGYILKOSOK!

Adott egy kis társaság, ahol mindenki happy, azaz majdnem mindenki. Ugyanis ott van a mi energiavámpírunk, akinek cefet rossz hangulata van. Ez még normális, bármikor előfordulhat bárkivel. Azonban őt nem is igazán a problémája az ami zavarja. Nem. Az igazi fájdalma, hogy nem éreznek vele együtt.  Azzal akarja ugyanis megoldani helyzetét, hogy a társai hangulatát megfertőzi a sajátjával. Hamarabb húz le a szintjére, mint venné a fáradságot erőt venni saját magán. Gyakran lelkiismeretfurdalást  próbálnak kiváltani a környezetükben lévőknél. Ilyen szituációkban a többségnek kell érettnek lennie. Szarvashiba, ha hagyjuk az egész közösséget leépülni egyetlen egy személy miatt. ....(minél dominánsabb karakter követi a kilences parancsolatot, annál veszélyesebb egyedről van szó)

love-story-of-girl-and-boy.jpg

 

10. Neked kell lenni mindig a "leg" - nek! 

 

Talán már te is észrevetted, hogy a legmeghatározóbb közös vonás az energiavámpíroknál, hogy önértékelésük és önbecsülésük alacsony. Még akkor is így, van ha pont az ellenkezőjét próbálják  mutatni felénk. Ez a megfigyelés juttat el minket a tízes számú  parancsolathoz. Akik e szerint élnek, a nagyító technikát alkalmazzák. Minden történetük ki van színezve. Ha pozitív, ha negatív dolog történik is velük, akkor is minden kategóriában ők viszik az első helyet. Legalább is elmondásaik alapján. A jó hír az, hogy ha egyszer hazugságon fogod őket, utána óvatosabban fognak lódítani, majd végül tudatosan figyelnek, arra hogy neked realisztikusabb képeket fessenek a kommunikációtok során. Lehet, hogy soha nem vallják be, hogy valóban túloznak és ferdítenek, de ha már azt az érzetet kelted bennük, hogy téged könnyen nem lehet megvezetni, akkor azt meg fogják jegyezni.

Ha tetszett a cikk és  szeretnél még több hasznos gondolatot és információt kapni önfejlesztés témában,akkor kérlek kövess minket itt vagy a Brigadom Facebook oldalán.

Az energiavámpírok 10 parancsolata Tovább
3 tévhit a sikerről

3 tévhit a sikerről

Arra kérlek, hogy idézd fel a sikerélményeidet. Mit éreztél mikor átélted őket? Elégedettséget? Boldogságot? Úsztál az elismerő tekintetek és szavak selymes tengerében? Mennyire volt mámoros az élmény? Észrevetted, hogy megváltoztál utána? Esetleg lehet,hogy cseppet sem ilyen pozitívan élted meg ezeket a pillanatokat? Szorongással vagy közönnyel fogadtad egy- egy siker megjelenését az életedben? Volt olyan, hogy nem hozta el a várt érzelmi állapotot a kitűzött céljaid abszolválása? Lehet,hogy te már minden kérdésre tudsz egy-egy példával válaszolni. Ez már talán azt is jelentheti,hogy a siker már régi jó cimboráddá vált. Azonban, biztos hogy tudsz mindent róla? Milyen hatásai lehetnek a sikerességnek az életünkben? Mit várhatunk el tőle? Melyek a legfontosabb ismérvek a témában? Utóbbi kérdésekre rávilágítva mutatunk be most nektek 3 hiedelmet a sikerrel kapcsolatban,azzal a céllal,hogy mikor legközelebb "találkoztok" tudd, hogy kivel is állsz szemben.

succes.jpg

 

1. A boldogság sikerfüggő 

 

Az emberek zömének a fejében az a "hiedelem" vagy az a maguknak szánt ígéret "burjánzik",amely azt állítja, hogy akkor lesznek boldogok amikor elérnek egy adott célt,amit kitűztek. Ez egy részről óriási szarvashiba a saját életvezetési stratégiájukban, mivel a hangulatukat megmérgezik azzal, hogy a pozitív lelki beállítottságukat, olyan dolgokhoz kötik,amit valljunk be őszintén lehet hogy soha nem fognak birtokolni vagy megtapasztalni. Másik oldalról megközelítve a témát konkrét példákat látunk, arra, hogy a hőn áhított siker elérése után, az emberekkel sokkal rosszabb dolog történik, mint azelőtt bármikor. Nézd, meg a lottó és valóság show győzteseket, hiába a nagy vagyon amely a nyakukba szakadt  egyik percről a másikra, mégis a legtöbbjük még nyomorúságosabb helyzetbe kerül, mint valaha. Erre csak az utóbbi 20 évben számtalan példát fel lehetne sorolni nem csak a Föld lakosságát alapul véve, hanem csupán kis  hazánkat. Megemlíthetünk durvább példákat is arra, milyen pusztító ereje is van annak, ha nem állsz készen a céljaid beteljesülésére. Szerintem megvan mindenkinek a 27-esek klubja,amelyet olyan, elismert s piszok híres zenészek alkotják akik 27 éves korukban veszítették el életüket drog, gyógyszer vagy kábítószer túladagolás miatt. Ezek a személyek kivétel nélkül a szakma csúcsára akartak törni és hatást gyakorolni a tömegekre. Mégis, hiába sikerült nekik mindezt elérni, egy könnyű és nagyon sötét útra tévedtek, amely elhozta számukra a pusztulást, mind lelki, szellemi és fizikai értelemben is nagyon fiatalon. Miért ilyen veszélyes a siker? Az igazság az, hogy nem a sikeresség az ami veszélyes, hanem az, ahogy értelmezzük. Mind a lottónyertesek, mind a 27-esek esetében a siker jelentőségének megélése maradt el. Ez maga a célokhoz való fejlődés folyamata. A szerencsejátékosok soha nem tudtak önerejükből akkora vagyont létrehozni, amely mondjuk 5 szám helyes megtippelésével a zsebükbe hullott. Hiába volt 10-1000 milliójuk,ahhoz nem járt  pénzügyi intelligencia.  Nem tanulták meg, hogy hogyan teremtsenek maguknak anyagi bőséget, nem tanulták meg hogyan védjék azt meg, illetve fogalmuk sem volt, hogyan kell hasznosan elkölteni ezeket a pénzösszegeket. Kedvenc rock sztárjaink, mint Kurt Cobain, Jim Morrison vagy Jimmy Hendrix esetében a legnagyobb probléma az érzelmi intelligencia fejletlensége volt. A nagy hírnév, a nyomás, a hirtelen feltűnő új, számító barátok, az elvárások és az őket körülvevő popgépezet, már mentálisan erősebb karaktereket követelt meg. Nemcsak az alkotó folyamatoknak kellett szentelniük a figyelmüket és talentumaikat, mint mikor pusztán pár száz embernek játszották el világmegváltó, még korántsem sláger számoknak mondható produktumaikat. A gyorsan és hirtelen jött világsiker, szorosan ütemezett stadion koncertek, folyamatos médiaszereplés, kirobbantott botrány kreálmányok, olyan érzelmi teherként jelentek meg náluk, amit nem tudtak feldolgozni önpusztító szerek segítsége nélkül. Összefoglalva, keresd az útban az örömöt és a fejlődést, hogy valóban az az ember mosolyogjon vissza rád a megfelelő időben a tükörbe nézve, aki megért rá, hogy birtokba vehesse a kitűzött céljait.

ut_siker.jpg

2. A siker mércéje mások elismerése

 

Mikor emberekkel a sikerről és annak fogalmáról beszélgetek, egy nagyon érdekes, általánosan jellemző dolog az, amit észreveszek. A legtöbb beszélgető partnerem ugyanis tudatosan vagy tudat alatt  a saját életének művelését mások elvárásaihoz igazítja. Magyarul a környezetük befolyásolja a tökéletes jövőről alkotott elképzeléseiket. A régebbi bejegyzésekben emlegetett POP célok valójában ennek a jelenségnek köszönhetőek. (ugyebár a nagy átlag elvárása az élettől: saját lakás, szép autó, jól fizető állás/ elismert társadalmi rang/ egészséges család....évi 1-2 nyaralás, aztán pont)   A valóság az, hogy, számtalan károsult létezik, akik mások által támasztott és generált vágyakat állítanak maguk elé, mint abszolválni kívánt célállomásokat. Ennek következménye, hogy rengeteg szenvedést, önbizalomvesztést és csalódottságot tapasztal meg az, aki egyáltalán nem táplál érzelmeket ezen dolgok irányába, csupán hitegeti magát, hogy jó irányba kacsint/halad. Gondoljunk bele, olyan dolog amire igazából  nincs szükségünk értéktelen számunkra, így nem fogunk rá áldozni se pénzt, se energiát. Márpedig, ha azok a dolgok amelyek a társadalom számára a sikeres élet szimbólumai (POP célok) nincsenek a birtokunkba, akkor azt az üzenetet kaphatjuk  a külvilágtól, hogy óriási lúzerek vagyunk. Tény az, hogy nem ez a baj, hanem ha ezt el is hisszük. Fontos, hogy a saját sikerünk mércéje a saját tehetségünk, személyünk és legféltettebb valódi vágyaink legyenek. Nekünk kell megtalálni azokat célokat, amelyek felé a saját léptékeinkben tudunk tervezni. Az Igazsághoz hozzá tartozik, hogy magunkat tudjuk megítélni a legőszintébben is ezeknek a fényében. Ha te úgy látod, hogy a saját utadat járod és napról napra közelebb kerülsz ahhoz akivé válni akarsz, akkor te a mércéd szerint már bátran kijelentheted, hogy igazi bajnok vagy. Az is lehet, hogy más előrébb vagy teljesen máshol jár, mint te, de ez számodra teljesen lényegtelen. Sőt, az is lehet hogy a környezetednél jóval messzebbre jutsz, mivel nem korlátozod magad az átlag elvárásainak nálad alacsonyabb szintjére.

hugyourself.jpg

3. A sikerélmény ellentéte a kudarc

 

Győzöl vagy veszítesz? Így szocializálódunk. Majd kapunk pár olyan fájdalomcsillapítót, mint például ez: " Nem a győzelem a fontos, hanem a részvétel! " . Véleményem szerint nagyon is fontos a győzelem. Nélküle, nincs értelme harcolnunk semmiért sem az életünkben, csak vegetálnánk és részt vennénk óvatosan az élet játszmáiban. Izgalom, szenvedély és jelentőség nélkül. (sajnos vannak akik ezt a stratégiát választják).   Te mit választasz ,harcolsz vagy vállalod a leigázott szerepét? Ez a két lehetőség van csak. Ha nem a  te akaratod érvényesül az életedben, akkor valaki másé fog. Fontos azzal tisztában lenni, hogy ha harcol az ember nem tud mindig győzedelmeskedni. Egy kitűzött cél felé sok-sok kisebb és nagyobb csata megvívásán át vezet az út. Aki pedig vállalkozik ezeknek a megvívására fel kell készülnie, hogy egy-egy ütközet alkalmával kudarcot vall, mert lesz egy erősebb, okosabb, egy elsöprőbb ellenfél aki földbe döngöli. (itt nem feltétlen személyekre gondolok)  Ezek azok a töréspontok, amikor "a hadvezér ",  béketárgyalásokat kezdhet és megalkuszik, vagy tanul a hibáiból és új stratégiával, megerősödve tovább folytatja a harcot a végső győzelemig. Neked két dolgot kell eldöntened. Az első, hogy csatát vagy háborút akarsz nyerni?  A második, hogy vállalod-e céljaid elérését az összes szükséges kudarccal vagy beállsz a sorba küzdelem nélkül, hogy aztán egész életedben "mások hátának árnyéka" vetüljön rád?  Ez a  téma már közhely tudom. Az ember kerüli a "fájdalmat", a csalódást, a "bukást" és a "konfrontációkat", ha lehetséges. Ez tény.  Másrészről azzal is tisztába vagyok, hogy mindenkiben születnek vágyak, amit megérdemel, csak az előbbiek miatt fél elindulni vagy végigmenni az odavezető akadálypályán. Én arra biztatlak, hogy merj elbukni, kúszni, mászni, kapaszkodni azokért a dolgokért, amit el akarsz venni jogosan az élettől. Gondolj bele, aki célba ér egy a tiédhez hasonló terepversenyen, egy párszor már belekortyolt a sárba előtte.... ( illusztráció  az alábbiakban)

" Ha igazán komolyan veszed a céljaidat, nem fogod megúszni szárazon. Azonban eldöntheted, hogy jól érzed-e magad közben vagy sem.! "

muddy_smile.jpg

 

Ha tetszett a cikk és  szeretnél még több hasznos gondolatot és információt kapni önfejlesztés témában,akkor kérlek kövess minket itt vagy a Brigadom Facebook oldalán.

3 tévhit a sikerről Tovább
Tanuld meg a szeretet nyelvét még ma!

Tanuld meg a szeretet nyelvét még ma!

Itt a nyakunkon Bálint napja,amikor a szerelmesek igyekeznek minden mást félretenni ami nem a párjukkal kapcsolatos dolog (pl.:próbálj egy sörözést, kávézást összehozni ezen a napon egy "szerelmetes" barátoddal). Fogalmam sincs,hogy a Valentin nap egy zseniális ünnep amikor közösen áldozunk partnerünkkel Aphrodité oltárán vagy csak egy újabb fogyasztást gerjesztő gazdasági húzás.Azonban egy valamiben biztos vagyok,hogy egy nagyon jó apropó arra,hogy megtárgyaljuk mi a legtutibb ajándék nem csak párunknak de az összes szerettünknek is. Képzeld el,hogy képes vagy a puszta személyeddel minden egyes nap karácsonyt és "február 14.-ét" teremteni!Létezik rá mód,hogy mindig a kedvében járj mindenkinek aki fontos neked,úgy hogy ez neked is felüdülést és feltöltődést okoz? Igen! Gary Chapman író és párkapcsolati szakértő már 1992-ben ( pont ez a születési évem,ez nem lehet véletlen! :D) kidolgozta gyakorlati programját.Ezt találóan el is nevezte SZERETET NYELVNEK!Sőt, ezen belül 5 különböző "nyelvjárást" is megkülönböztethetünk. Neked nincs más dolgod, mint kideríteni,hogy melyik közlési csatornán/verzión keresztül kommunikálj az adott szeretteddel! A Brigadom az alábbiakban segít neked, hogy a jövőben élvezd ennek a képességnek pozitív eredményeit! Görgess le! ..aztán kezdődjék a következő "idegen nyelvtanfolyam"! ;)

love-languages_featurea.jpg

1.A szavak ereje (elismerés)

 

"Egy szót szóval mond és meggyógyul az én szolgám..." (Máté evangéliuma)

A cselekedeteinkről,valamint tulajdonságainkról alkotott pozitív vélemény a környezetünktől minden ember számára fontos,már csak önbizalmi szempontból is.Minden ember vágyik az elismerésre és pont.Önmagunk elfogadtatása közösségi szinten ösztönszerűen belénk ivódott az évezredek során.Azonban vannak olyan emberek akiknél fokozottan számít az,hogy rendszeresen halljanak mások szájából megerősítő és dicsérő szavakat,legyen szó a legkisebb dologról  is  amit véghez vittek.Akik ehhez a csoporthoz tartoznak még gyakran fel is teszik nyíltan barátaiknak,szeretteiknek a következő kérdéseket vagy azok permutációit:Jól nézek ki? Milyen az új cipőm? Na milyen voltam? Szép lett ez-az? Jól sikerült amit csináltam? Ez nem semmi volt, igaz? ÉS én???stb....Az "elismerő szavak" nyelvét kedvelő személyek előszeretettel vállalják magukra a társaság központi szerepét,agilisek,tombol bennük a küzdőszellem (pont a kitüntetett figyelem megszerzése céljából). Általában a vezető pozícióban lévő személyek nagyobbik részét ezen a nyelven tudod megszólítani. Ha ismersz olyan embert a környezetedben,akinek a viselkedése tartósan pozitív irányba változik miután egy apró dicsérő szót jegyeztél meg vele kapcsolatban,akkor biztos lehetsz benne,hogy az adott illetővel a szavak szintjén kell a továbbiakban folytatnod a kapcsolatotok minőségi ápolását.Elég pár figyelmes megjegyzés,gondolat ezeknek a személyektől tőled és élvezheted szimpátiájukat.Rendszeres "nyelvműveléssel" akár egy hosszútávú, mély, bizalmon alapuló barátság,kapcsolat is kibontakozódhat köztetek.

 

flustern.jpg

 

 

2.Tartalmas pillanatok(minőségi idő)

 

"Az együtt töltött idő olyan, mintha a mennyország előszobájában tartózkodnánk." (Gary Chapman)

 

Előfordult már veled,hogy megszakítottál egy régi barátságot,párkapcsolatot,azért mert nem töltöttetek számodra elegendő időt együtt? Esetleg a másik oldalról tapasztaltad már meg ugyanezt? Ha IGEN a válaszod az első kérdésre,akkor a te  a szeretet nyelved a minőségi időtöltés szintjén működik,ha viszont pedig  a második történt meg már veled,akkor pedig az elvesztett szerettednek volt az. A jó hír,hogy most ha igényled,akkor újra építheted ezeket az emberi kapcsolataidat.Azok a személyek akik tartalmas pillanatokra vágynak elsősorban mély beszélgetésekre vágynak illetve közösen átélt élményekre. Előbbit telefonon,levelezéssel (chat),videotelefonálással is meg lehet oldani. Ezekből kell sűrűn és rendszeresen ajándékozni nekik.Tény,azonban ha a "real life"-ban,azaz a való életben nem történnek alkalmasint megélt pillanatok akkor "kontaktotok" elfuserálódik egy idő után. Szóval,ha tetszik ha nem, el kell fogadnod  néha olyan meghívásokat is amelyek nem túl kényelmesek(mondjuk a  program nem fedi az érdeklődési körödet,esetleg egy kedves,rutin szokásod lemondásával jár).Az én praktikám az efféle jellegű kapcsolataim ápolásába,hogy én "mozgatom a szálakat",azaz a találkozók körülményeit és témáját úgy kontrollálom,hogy az mindkét fél számára kényelmes és zavartalan legyen.


quality-time.jpg

 

3.Apróságba zárt jóságos Dzsinn (ajándékozás)

 

"Egy ajándék éppen annyit ér, amennyi szeretettel kiválasztották." (Thyde Monnier)

Láttál már olyan embert,aki amikor valahonnan hazaérkeztél megkérdezte,hogy neki mit hoztál? Persze lehet hogy csak tejért és kenyérért ugrottál le a sarki szatócsboltba? Ismersz olyan embert aki minden apróságot: mozijegyet,fesztivál karszalagot,mécsestartó tartócsomagolást és minden apróságot elraktároz? Megtudsz nevezni olyan embereket a környezetedben aki nem dobna ki semmit semmi pénzért mert azt X-től vagy Y -tól kapta? Nos, ők azok akiket az ajándékok szeretet nyelvén szólíthatok meg. Ők azok, akiknek egy-egy apró vagy nagyobb ajándék az irántuk érzett érzelmeidet jelképezik. Figyelmeztetlek,hogy ha van ilyen kedves személy számodra az ismeretségi körödben,akkor soha se felejtsd el egyik ünnepen sem ajándék nélkül hagyni,mert soha sem fogják elfelejteni! Néha extra lelkesedést tudsz elérni ezeknél a személyeknél azzal,hogy alkalmon kívül ajándékozol számukra valami csecsebecsét.Sőt, tovább megyek. Általában ezek az emberek még egy krumplira írt figyelmes üzenetnek is úgy tudnak örülni,mintha egy egész szigetet kaptak volna az Emirátusokban... :)

silver_present_visual_stage.jpg

 

4.Szívből jövő önzetlenség (szívesség)

 

Azokat az embereket akik a szívességet értékelik a legtöbbre nagyon is könnyen meg lehet ismerni,mivel ők maguk is szívesen segítenek. Azonban, a viszonzást is ugyanúgy elvárják. Szóval,ha bárki gyakorta segít neked olykor már szokatlan lelkesedéssel,akkor jobb,ha tudod,hogy a kapcsolatotok megfelelő működtetésének szempontjából a szívességet neked ugyanúgy kell majd viszonoznod. Minél spontánabb és váratlanabb szituációkba teszed ezt meg, annál jobban fog nőni a bizalmi indexed ezeknél az embereknél.Akik ezt a szeretet nyelvet beszélik a barátságaikra és emberi kapcsolataikra úgy tekintenek mint egy hosszútávú non-profit együttműködésre,ami kölcsönös hasznot eredményez mindkét fél számára. Ebből kiindulva a gyakorlatias emberek azok,akik általában ehhez a csoporthoz tartoznak.

goodparner.jpg

 

5.Boldogság kézrátétellel (testi érintés)

 

Találkoztál már olyan emberekkel akik szinte már "belemásznak az aurádba"?Volt már olyan élményed amikor valakivel először találkoztál,majd az elköszönéskor öleléssel és két puszival búcsúzott? Esetleg megfigyelted már valamelyik ismerősödön,hogy beszélgetés közben olykor a válladon tartja a kezét pár mondat erejéig vagy két kézzel fogja a kezed? Ezek a jelek mind arra utalnak,hogy az illető személy egyértelműen a testi érintések szintjén éli meg a saját szeretet nyelvét.Egyszer azt hallottam,hogy egy embernek egy jó naphoz legalább 30-50 érintésre van szüksége. Ezeknél az embereknél az igény a testi kontaktusokra jóval több. Ne ijedj meg,ha ilyen emberrel találkozol, nem kell arra gondolni feltétlen,hogy az ilyen ember ferde hajlamú vagy piszkos szándékokkal rendelkezik.Ellenkezőleg.Szedd össze magad! Akár kezdeményezz is! Vállveregetés,ölelés,pacsi,puszi minden játszik.Ezek az emberek egyébként sokkal bátrabbak és jobb kedélyűek,mint az átlag,hatalmas energiákkal rendelkeznek.Ezért érdemes körbe venned magad és jó kapcsolatot ápolni ilyen típusú személyiségekkel.

hug.jpg

 

Ha tetszett a cikk és  szeretnél még több hasznos gondolatot és információt kapni ebben és hasonló témában,akkor kérlek kövess minket itt vagy a Brigadom Facebook oldalán.

Tanuld meg a szeretet nyelvét még ma! Tovább
Ezért adod fel mindig!

Ezért adod fel mindig!

Hányszor tűztél ki magad elé célokat? Elhagyod káros szenvedélyeidet,megnöveled a bevételedet,új életstílust veszel fel,megtanulsz egy-két idegennyelvet vagy szimpatikus képességeket sajátítasz el,sportolsz és hódolsz a művészetnek stb...Őszintén.Mennyi álmod lett végül csupán egy újabb füstbe ment terv? Melyek voltak ezek? Miért nem voltál képes kitartani mellettük? Miért nem sikerült őket elérned? Te miért adtad fel?Mi a te történeted? ...és ami még fontosabb hajlandó vagy- e múltat magad mögött hagyva,beépíteni az életedbe azt a  "győztes" morált,amely képessé tesz minden kitűzött célt kipipálni a bakancslistádon? Ha valóban igen a válaszod,akkor ezt a cikket személyesen neked ajánlom.

Induljunk ki abból,hogy a dolgok feladása csupán egy komplex szokás,amit megtanultál.Így,mint bármelyik másik szokást amit eddig kialakítottál,ugyanúgy el is tudod hagyni.Egyben ez azt is jelenti,hogy a kitartás,illetve az álmok rendszeres megvalósítása is kialakítható,mint viselkedésminta az életedben.A jó hírem,hogy itt nem ér véget a történet,ugyanis a Brigadom ebben a posztban pontról pontra irányt mutat ,hogy utóbbihoz hozzá segítsen téged.Egész pontosan 5 fontos területet nézünk át,amelyekre  egyformán kell összpontosítanod a hátralévő életedben.

4-things-give-up.jpg

 

Akkor lássuk kiből is lesz a "saját élete főhőse":

 

1. POP célok vs. valódi vágyak

 

Kezdjük a kályhánál! Ahhoz,hogy egyáltalán elérj vagy feladj valamit rendelkezned kell legalább egy vagy több céllal. A helyzet viszont az,hogy már ennek/ezeknek a megalkotásánál is el tudjuk szúrni az egész folyamatot. Hirtelen fellángolásból bárki tud fogadkozni. Ezzel nem is szeretnék foglalkozni.Nem éri meg,hogy ebben a rövid összefoglalóban több energiát szenteljünk neki.Valójában  az általam "POP céloknak" nevezett hamis vágyak azok amelyek a legnagyobb csapdát jelentik mindenki számára. Mire is gondolok? Vannak standardizált,kollektívan szinte már megkövetelt "ellenőrző pontok" az emberek életében,amit sikeresen ránk ragasztanak az életünk során.Kérdezz meg 10 embert,hogy mit akar elérni az életében!? 80%-ban ezt fogják válaszolni: Saját ház,szép autó,normális megélhetés családosként. El is ismerhetjük,hogy előbb vagy utóbb valahogy a válaszadók döntő többsége hála Istennek ezeket el is éri. Nagyszerű.A kérdés viszont az,hogy mi lesz utána? Előtte vagy közben? Miért boldogtalan a lakosság több,mint a fele (pedig van ház,autó,feleség,gyerek,jó állás)? Miért beteges a társadalmunk és miért él az emberek 80%-a valóban a  lehetőségei alatt? Az igazság egy részét a célkitűzés képességének a hiánya képezi véleményem szerint.Ez annak is köszönhető,hogy nem vagyunk őszinték még saját magunkhoz sem.A világ zajára hallgatunk trendeket követve ahelyett,hogy a belső hangunkra figyelnénk. Az igazi vágyak beindítanak,azaz fizikai jeleket vehetsz észre magadon,amikor róluk beszélsz.Plusz energiákat érzel magadban felszabadulni és egy "flow élményhez" hasonló tapasztalást élhetsz át  .Több esetben a mély,keserű sóhajtás is jele annak ha valaki megtalálja valódi álmait. Ez olyan emberre jellemző,akin már a reményvesztettség kezd úrrá lenni jövőjének lehetőségeit illetően. Ahhoz hogy te még időben tudj lépni először tedd fel magadnak a következő kérdéseket.Mi az ami megdobbantja a szívem? Mi az amiért a havi jövedelmed és az időd nagy részét  feláldoznád? Mi lenne az az állapot amelyért hajlandó vagy akár 2 évig is tenni, úgy hogy tudod,hogy 40 évig még élvezheted a munkád gyümölcsét? A szép ház, a nagy autó, egy család évi 2 nyaralással kielégíti az egód és az igényeid? Légy magadhoz piszkosul őszinte! Végezz kutatást.Ajánlom kezdj azokon a területeken,amelyek felé fokozott érdeklődést mutatsz és amiben jól érzed magad mikor elmerülsz. Ne feledd soha: Az igazi kincs mélyen a felszín alatt található! 

"Ami nem fontos neked igazán azért nem is leszel hajlandó harcolni!"

purpose.jpg

 

2. Értéklétra 

 

Ha megvannak már a valódi céljaid,akkor még várj! Ne vágj neki úgy az útnak,hogy a "hamuba sült pogácsát" el ne készítenéd magadnak.Tudnod,kell hogy az út során rengeteg viszontagságban lesz részed. Meg fogsz éhezni régi szokásaidra,amelyek eredménye a jelenlegi szituációd,magyarul azok a dolgok amelyek a távolságot jelentik közted és a céljaid között.Lehet,hogy a barátaidnak,a kollégáidnak,a környezetednek és magadnak nem lesz kényelmes,hogy másként kezdesz viselkedni, elhanyagolva azokat a dolgokat amelyek eddig prioritást élveztek az életedben.A szükségszerű megoldás ilyenkor,hogy az elején már megfaragd a te saját értéklétrádat,amelyben sorrendbe állítod az összes új és régi szokásaidat és dolgaidat a saját életedben. Ha például le akarsz szokni a dohányzásról és el akarsz kezdeni sportolni,azért hogy egészséges és kisportolt legyél és így el akarod érni,hogy jól érezd magad a testedben,akkor a  hétvégi féktelen bulizások elé a heti négy napi edzés kerül.A cigarettára költött pénzen inkább vitaminokat és táplálékkiegészítőket vásárolsz inkább. Ha átlagosan eddig cigizéssel 15 percet töltöttél minden nap akkor ez a szokás kiesik az értéklétrádról ( hiszen az új életedben nulla értékkel bír mert nem visz közelebb a célodhoz) helyette pedig ha gondolod beiktathatsz napi 15 perc futást a háztömböd körül,ami már összhangban van azzal az állapottal amit el akarsz érni.Ennek a technikának az alkalmazása csak akkor működik ha valóban megtaláltad a valódi vágyaidat és hajlandó vagy (most még csak papíron) magadnak egy új értékrendszert kialakítani,immáron ráhangolódva arra az irányra amerre tartani szeretnél.Ha bármi nehézségbe ütköznél (lustaság,külső vagy belső befolyásolás), akkor csak vedd elő az értéklétrád. A dolgod ilyenkor csak annyi,hogy eldöntöd,hogy felfelé mászol  vagy lefelé csúszol rajta!

"Két  út létezik.A pusztítás és a fejlődés."

ladder.jpg

 

3. Válj a vizualizáció Nagymesterévé!

 

Nézz most körbe! Lényegtelen hol vagy? Mit látsz? Minden egyes tárgy a helyiségben,az épület vagy közlekedési eszköz ahol most tartózkodsz,a  városképe, a telefonod,táblagéped vagy a laptopod amelyen most olvasod ezt a cikket,minden egyes eredmény ami valaha is létezett,létezik vagy létezni fog mind-mind egy egyszerű gondolatként,szándékként született meg valakinek a fejében.Az emberek sokáig azt gondolták,hogy tűz nélkül nem lehetséges meleget hozni az otthonokba,majd a gáz és elektromos fűtés rendszerek megálmodásával és megvalósításával valósággá  vált egy új alternatíva.Sokáig azt gondolták hogy 50 km/h sebességnél az ember eszméletét veszti,most pedig egy Forma-1-es futamot  már 5-ször ekkora sebesség nélkül el sem tudunk képzelni.Az emberi elme rengeteg "csodát" hajtott végre. Meghódította az eget és a világ óceánjait, legyőzött betegségeket és megvalósított még milliónyi lehetetlent. Bolond vagy ha azt hiszed,hogy te nem rendelkezel a gondolatok erejével! Az emberi agy olyan,mint a termőföld.Bőséges termést hoz,ha megfelelően műveled. Most számodra a legfontosabb,hogy megtanuld a vizualizáció képességét. Mosd össze a képzeletet és a valóságot. A legsikeresebb emberek beszámolói alapján mindig szánnak időt a mindennapjaik során a meditációnak,amikor vizualizálják sikereiket. Adj magadnak napi 20 percet,amikor kizárod a külvilágot és táplálod a vágyaidat. Érezd át minden alkalommal az ízét,az illatát,tapintsd meg és éld át újra,meg újra a pillanatot amikor eléred az álmaid beteljesülésének állapotát! Az aggódás filmkockái helyett vetítsd le az életed filmjét rendszeresen a te forgatókönyved alapján! Hiszel ebben a módszerben vagy sem? Egyben egészen biztos vagyok,már csak azért megéri gyakorolnod ezt,hogy jól érezd magad. Egyszer azt mondták ha egy hazugságot elég sokszor elmondunk vagy mondanak nekünk akkor elhisszük,hogy az igaz.A propagandisták így teremtenek valóságot.Ennek alapján, miért ne lehetne pozitívan manipulálni a saját elménket?

"A lehetőséged határai azonosak a képzeletedével!"

 4901624.jpg

4. A barátaid: Mr. Tanulás és Sir Akozás

 

(....nem egy ütős poén :D a szóviccek a mániáim.) Vissza a témához. Amiért valaki még nem tart  ott ahol szeretne ,azért van mert " nem fejlődött a céljaihoz". Valami tudás,élmény,tapasztalat,gondolkodás,készség vagy szemlélet mód stb... még hiányzik a legfőbb álmai nagy Puzzle-éből. A célok felé vezető út igen is a tanulás sziklaszilárd kövével van kikövezve.A feladat nagyon egyszerű.Ha meg akarjuk könnyíteni az utazásunkat, meg kell tanulnunk szeretni a tanulást. Ami talán nem is könnyű, hiszen az emberek,ha nem kontrollálják cselekedeteiket a "könnyebbik ellenállás" felé mozdulnak el mindig.Ez a legtöbb esetben a szórakoztatás. Nem mondom,hogy a szórakozás ördögtől való. Én is imádom. Sőt igazából én örökké csak szórakozom. Hogy lehetséges ez? Kidolgoztam magamnak olyan tanulási szokásokat,amelyek fejlesztenek és  szórakoztatnak is egyszerre. Használd a kreativitásodat és találd meg a te céljaidat szolgáló tevékenységek kellemesebbé tételére. Ha például angolul szeretnél megtanulni,akkor mindig nézz angol nyelven filmeket, először angol nyelven magyar felirattal ,majd váltsd a feliratot egy idő után az idegen nyelv feliratozásaira,aztán hagyd el őket és nézd anyanyelvén az amerikai mozikat.Közben pedig mindig figyelj és jegyzetelj mondatokat,szavakat stb...(ezt megcsinálhatod a zenékkel stb amiket szeretsz). Amire oda kell figyelned az,hogy legalább 50-60 %-ban ezek az új szokások valóban a  fejlődésedet szolgálják,mint sem az időd értelmetlen pallérozódását.

"A kreativitás az,amikor az intelligencia szórakozik!" (Albert Einstein után szabadon)

 entlearn.jpg

5. Engedd meg magadnak,hogy minden nap győzz!

 

Óriási hülyeség,hogy a siker azt jelenti  ha eléred a céljaid! A siker egy folyamat, egy időszak ami a mai nap és a céljaid beteljesülése között létezik.Kitűzheted a céljaid egy-egy időpontra.Ez jó dolog.Csak a kérdés a, ha nem sikerül akkor mi van? Feladnád az eddig megtett utad és a vágyad? Ez butaság volna. Adj magadnak időt minden célod megvalósítására. A határidő legyen az utolsó leheleted időpontja,viszont a  munkát még ma kezd el! Az a helyzet,hogy nagy eredményeket akarunk azonnal. Nem értékeljük az apró lépéseket. Miért van ez ? Rossz  sikerskálát nézünk. Íme egy példa: egy oroszlán bármikor el tudja tiporni a hangyát,viszont a hangya a testsúlyának többszörösét meg tudja mozdítani.Ki az erősebb tehát? Ez viszonyítás kérdése? A mérce mindig te vagy!Ne kedvtelenítsen el az ha összehasonlítod az aktuális állapotod a vágyotthoz. ez csak arra jó,hogy lásd mennyit és milyen minőségben kell dolgoznod. Mindig a tegnaphoz mérten és a mindennapi lehetőségeidhez mérten értékeld magad! TIPP: (én ezt nagyon szeretem alkalmazni,az egyik legjobb szokásomnak tartom.) Minden nap legalább egy győzelmet írj be a naptáradba ami közelebb vitt 1 mm-t is az álmaidhoz. Pl.: ha  híres mestercukrász akarsz lenni ilyeneket írhatsz be: február 8. új receptet írtam ki a receptgyűjteményembe,febr.9 : megvásároltam a következő receptem alapanyagait,febr.10. elkészítettem egy új sütit, febr 11. elkészítettem egy cukrász blog alapját stb.... aztán 2019. február meghívást kaptam egy TV műsorba a Youtube csatornámmal kapcsolatosan stb... A te életedben vagy az a bajnok aki megvívja a nagy csatákat a 7 fejű sárkánnyal és kipipálja a megpróbáltatásokat. Minden napot élj meg egy új epizódként a személyes siker sztoridban!

"A háború megnyerését sok sikeres csata előzi meg!"

daaaan.jpg

Ha tetszett a cikk és  szeretnél még több hasznos gondolatot és információt kapni önfejlesztés témában,akkor kérlek kövess minket itt vagy a Brigadom Facebook oldalán.

Ezért adod fel mindig! Tovább
Miért van szükséged az önfejlesztésre?-4 tény az "emberművelésről"

Miért van szükséged az önfejlesztésre?-4 tény az "emberművelésről"

Elegendőek számodra azok a képességek,amelyek birtokába jutottál eddigi életed során?Mit gondolsz van még mit tanulnod? Vannak olyan területek,amelyek jelenleg ismeretlenek előtted,viszont megismerésükkel pozitív eredményeket tudnál elérni? Ismered magad, a lehetőségeidet és a korlátaidat? Tudod-e a mindennapjaid történéseit a saját terveid alapján kontrollálni? Ott tartasz ahol valóban tartanod kellene? Azt az álmot éled amire tényleg igazán vágysz/vágytál? Valóban jól kijössz magaddal és a környezeteddel? Hétfőn frissen és tettre készen ébredsz? Minden pillanatra ajándékként tekintesz? Soha sem cserélnél mással semmi pénzért?Igazán boldog és elégedett vagy? Kiaknáztad már a benned rejlő értékek maximumát.....vagy mindezt csak hinni szeretnéd....? Biztos vagyok benne,hogy ha a fenn említett kérdésekre az "Igen"válaszok,"Hogyan?"-ját keresed,akkor el kell kezdened foglalkozni az önfejlesztéssel. A Brigadom blog erre igyekszik megalapítása óta segítséget nyújtani olvasói és követői számára. MOST pedig legfrissebb cikkünkben választ adunk arra,hogy milyen lehetőségeket rejt a az "emberművelés" témaköremeditation.jpg

1.Önbizalom és magabiztosság

 

Manapság 10 emberből maximum 3 meri kijelenteni magáról,hogy magabiztos és hisz magában. Tény,hogy a környezetünk és az az "inger-cunami",ami nap, nap után ér minket gondoskodik róla,hogy ez a szám továbbra se javuljon. Az  internet, a televízió, a címlapok és plakátok 0-24-ben  "tökéletes bálványokat" tárnak elénk,hogy mi akarva vagy akaratlanul hozzájuk mérjük magunkat. Az iskolarendszer ennek az "önbizalom romboló gépezetnek" egy fontos alkotóeleme,ugyanis általa tanuljuk meg,hogy  magunkat mások értékrendszere szerint kell minősíteni a sajátunké helyett. Egyszerűen szemléltethető tehát az a példa,hogy miért akarunk másoknak megfelelni magunk helyett,illetve miért másoktól várjuk,hogy megmondják mit tegyünk,mi a helyes.

Íme:

1.Azt mondták nekünk,hogy az iskola az életre készít fel.

2.Az iskolában akkor érvényesülsz és számítasz elfogadottnak ha a tanár által elvárt válaszokat vissza mondod,ha úgy viselkedsz,ahogy elvárja.

3.Az eredmény tehát az lesz,hogy ha az iskolában ez a viselkedés az elfogadott akkor az élet hátralevő szakaszában is ez kell hogy a normális legyen.

Pedig ez teljesen természetellenes.Személy szerint óriási bűnnek tartom ezt az eseménysort.Minden ember különálló,független és csodálatos egyén,aki  hozzájárul a világ sokszínűségéhez. Lehet,hogy még nem tudod milyen rejtett tehetségek,hihetetlen értékek és lehetőségek hada lakozik benned,de ez az igazság.Óriási felelősséged van abban ,hogy ezeket megtaláld és "megműveld". Ehhez egészséges személlyé kell válnod. Ez  tudatos személyiségfejlesztés nélkül viszont nem fog menni!

 man-confident.jpg

2.Érték menedzselési képesség

 

Ez az egyik kedvenc témám az önfejlesztés területei közül.Miután megtaláltad rejtett tehetségeidet,motivációidat,azokat a témákat amelyek érzékenyen érintenek,tudatosítod magadban személyes küldetésed,illetve létrehozod a megfelelő szokásokat arra,hogy fejleszd azokat a képességeket amelyekre valóban szükséged van,akkor valami elképesztő csoda fog veled történni! Az érték menedzselés képessége nem más,mint a fenn említett tényezők hadi rendbe állítása és tervé formálása,amelyhez természetesen hozzátartozik annak a megvalósítása is.A folyamat önmagad mély megismerésében ver gyökeret  és a céljaid megvalósulásában érik gyümölccsé. Ha fontos számodra,hogy legyenek céljaid,terveid és eszközeid is ezeknek megvalósítására,akkor arra biztatlak,hogy merülj el a témába és vágj bele ennek a képességnek az elsajátításába!

 suit321.png

3.Szilárd személyiség és egy szebb világ

 

Akik az önfejlesztéssel foglalkoznak egy idő után másként tekintenek dolgokra,mint azelőtt mikor még nem gyakorolták a tudatos személyiségformálást. Csupán pár példa amit belső meggyőződésedből fogsz állítani az életről/életedről,ha elkötelezed magad a folyamatos "emberművelés" mellett:

1.A kudarc: egy izgalmas tapasztalás,amely egy eddiginél nagyobb csatára készít fel.

2.Probléma: egy megoldandó feladat amely fejleszti az önbecsülést és hozzájárul az új képességek kialakulásához

3.Elismerés: egy sikeres fejlődési szakasz visszajelzése

Tudom,hogy nehéz elhinni,hogy valaki őszintén így tekint az előbb említett kifejezésekre,viszont hidd el ha igazán nyugodt,erős személlyé akarsz válni,akkor az önfejlesztés segítségével egy gyönyörű világot teremthetsz magadnak,olyat amiről eddig csak álmodtál.

confident-woman-1.jpg

 

4.Egyensúly és harmónia

 

Felejtsd el azt a tévhitet,hogy az önfejlesztés csak egy spirituális humbug! A test-lélek-elme kapcsolata és azok külön-külön való művelése is a részét képezi. Ez a hármas az ami alkotja az embert,ezért különösképpen figyelmet kell,hogy szenteljünk rájuk. Tanuld meg elsajátítani hogyan gyakorolj önerőből jótékony hatást a fizikai,szellemi és érzelmi állapotodra.Ne engedd meg magadnak azt a luxust,hogy csak sodródsz az árral! Vedd a kezedbe az összes lapátot és irányítsd az életed hajóját a gyarapodás irányába! Ha igazán jól akarod érezni magad a bőrödben,akkor itt a lehetőség. Véleményem szerint már csak ezért érdemes belekóstolni az önfejlesztés exkluzív világába.

ada.jpg

Ha tetszett a cikk és  szeretnél még több hasznos gondolatot és információt kapni önfejlesztés témában,akkor kérlek kövess minket itt vagy a Brigadom Facebook oldalán.

Miért van szükséged az önfejlesztésre?-4 tény az "emberművelésről" Tovább
Egy óra ami megváltoztatja az egész életed!

Egy óra ami megváltoztatja az egész életed!

Mit gondolsz? Mennyi idő kell ahhoz,hogy gyökeresen megváltozzon az életed? 1 vagy 2 év ? Netalán évtizedekről beszélünk? DEHOGYIS! Az igazság az,hogy csupán NAPI EGYETLEN EGY ÓRA  elegendő a harmonikus mindennapok megteremtéséhez. Hogy mégis mi történik ebben az egy órában? A BRIGADOM legfrissebb bejegyzése mindenre fényt derít!

christmas-mantle-clock.jpg

Nagyon zavart egy időben,hogy nap,mint nap hulla fáradt vagyok. Frusztrált hogy nem tudtam folyamatosan az elvárásaimnak megfelelően teljesíteni egy-egy projektem során.Ezeken felül pedig már a könyökömön jöttek ki a közhelyes tanácsok és praktikák,amelyeket soha sem voltam képes hosszútávon sikeresen alkalmazni, a tartós pozitív változás érdekében.Voltatok már hasonló helyzetben? Ti mihez kezdtetek ebben a helyzetben? Én a következőképp cselekedtem: Önvizsgálatot tartottam.Realizáltam,hogy mindenre van időm csak igazából magamra nincs! Ki szeretném hangsúlyozni,hogy nem arról beszélek,hogy nem szórakoztattam magamat kellőképp (partyk,társasági élet,hobbi tevékenységek stb.),hanem arról,hogy ténylegesen a saját lényemet és személyemet hanyagoltam el.Be kellett látnom hogy az elmém, a lelkem és a testem,azaz az a 3 fő alkotó elem,aminek köszönhetem a létezésem és a tudatom, nem kapott elég figyelmet tőlem.Így érthető volt már számomra,hogy az általam elvárt eredmények miért nem jöhettek eddig létre, Beleestem az "önfigyelem hiányának csapdájába". A gondolataim nem a saját önbizalmamat és a megfelelő (pozitív) világlátásomat táplálták.Helyettük mások értelmetlen minősítésére és még be nem következő negatív események iránti aggodalmakra fordítottam ugyanezeket az energiákat.Nem csoda,hogy a napvégére úgy dőltem le az ágyra,mint egy "zsák krumpli". A szabad óráimat,azt a keveset,amit hagytam magamnak,pedig önmagam céltalan szórakoztatására szántam ( eszetlen italozásokra,"se füle,se farka" beszélgetésekre,leépítő műsorokra,stb...). Persze mindig azzal etettem magam : "Ezt megérdemled !", "Ez neked jár!" . Valójában pedig pont ezek a "jutalmak" járultak hozzá,hogy se érzelmi,se fizikai síkon ne tudjak fejlődni és gyarapodni...sőt igazából szépen fokozatosan sikerült is egyre lejjebb építeni ezeket a területeket az életemben. Szívesen hinném azt,hogy ezzel csak én voltam így, de tudom hogy számtalan ember ebben a csónakban evezik,amiből nekem szerencsére egy ideje sikerült kipattannom. Mi volt a kiszállási stratégiám? Elkülönítettem  minden nap egyetlen egy órát amit ajándékba tudok magamnak adni. Miért pont 1-et és nem 2-őt? A válasz egyszerű,mint a faék ezt el tudtam képzelni,hogy betudom tartani.... így önző módon minden nap még egy plusz sikerélményt is el tudok könyvelni a javamra.

 

Most pedig bemutatom neked,hogy mi történik velem ebben az ajándék egy órában:

1. A lélek percei

 

A legelején mindig egy imával nyitok. Hívő katolikusként Istenhez és Jézushoz szólok,de te Allah-hoz,Krisnához,az Univerzumhoz, a Soroshoz, a Végtelen Intelligenciához vagy akár az Erőhöz is beszélhetsz... Ilyenkor hálát adok az életemért,hogy esélyt kaphatok ,hogy azzá váljak akivé lennem kell.Köszönetet mondok magamért,hogy megtapasztalhatom a világ csodáit a lényemen keresztül.Az családtagjaimért és barátaimért hiszen általuk vannak olyanok akiket szerethetek és vannak akik viszont szerethetnek engem. Ezek mellett a sikereimért és a kudarcaimért is fejet hajtok az Úr előtt,mivel tudom hogy így  segít nekem abban hogy elérhessem  a bennem rejlő legmagasabb potenciált. 

A "hálaadást" követő időszak a céloké.A vizualizációt alkalmazom.Egy kellemes zene hallgatása közben elképzelem a vágyaim beteljesülését,úgy hogy "érezzem az ízeit", "halljam a hangjait" és "érezzem azokat az érzéseket",amelyeket akkor éreznék,amikor átélem a kitűzött dolgok megvalósulását.A "lélek etetést" pozitív kijelentésekkel zárom magamról és az előttem álló nap feladatiról. Ha te is kipróbálod, már 10-15 perc után érezni fogod a pozitív hangulatváltozást,amit már egy kisebb csodaként meg tudsz élni.

 meditation.jpeg

2. A szellem táplálása

 

Ebben a blokkban hanganyagot,könyvet,cikkeket vagy videókat "fogyasztok" abban a témában,amelyet imádok,abban amiben profivá akarok válni. Ez számomra az önfejlesztés és a vállalkozás fejlesztés témája,de olykor a labdarúgással is foglalkozom ezen önfoglalkoztatás keretein belül.Ha neked a szenvedélyed a főzés,akkor 10-20 percet olvass minden nap a témában vagy nézz főzőműsorokat és próbáld is ki a tanultakat.Ha a lepkefogásban akarsz szakértővé válni akkor keresd meg a megfelelő szakirodalmat és tudásanyagot és fejleszd a képességeidet. Bárki önerőből,szorgalommal és napi szintű ráfordítással profivá tud válni a saját maga által választott területen. Ebben biztos vagyok,és te is jobban tennéd ha ugyanígy vélekednél.Hidd el nekem.Olimpiai érmesről is tudunk már aki egy Youtube csatornáról tanulta meg a sportágat,amelyben óriási sikereket ér el manapság.Sőt, ismerek olyan oktatásból élő személyt is aki mindig csak egy könyvvel jár a tanítványai előtt,de ez az előny neki az anyagi jólétét és a jövedelmét jelenti.Mit szólnál ahhoz ha napi pár perc befektetésért cserébe a jövőben rendszeresen százezreket,milliókat vagy tíz milliókat kapnál vissza kamatostul? Nem lenne rossz, igaz? A kérdés most már nem az,hogy ismered-e az odavezető utat.hanem,hogy rálépsz-e?

reading.jpg

 

3. A lélek templomának megőrzése

 

Legvégül fontos,hogy szánj időt a tested épülésére is. Ha közérzeted és fizikai állapotod megfelelő,akkor már megágyaztál egy nagyszerű életnek.Annak idején mikor elkezdtem odafigyelni erre a területre még "etiópi csüngő hasú"-nak neveztem magamat önkritikát gyakorolva.Az akkori állapotokat úgy kellett elképzelni,hogy a mellkasom besüllyedve virított a két sörös üveg vállam között,alatta pedig a hasam egy kisarasznyira domborodott ki,mintha éjjel - nappal fel lettem volna fújódva. Először egy természetgyógyászatban jártas és egy sportoló barátommal egyeztettem,hogy mégis mit és hogyan kellene csinálni. Elsősorban a táplálkozásomra figyeltem oda,mindig kerítettem rá időt,hogy napi szinten vitamindús ételeket vigyek be a szervezetembe. A mozgás téma indult a legnehezebben. Ne is feltételezzétek,hogy csípőből berontottam egy edzőterembe és belenyomtam a 100-kg-ba vagy 10-et. (Nem,nem ,nem ...még a rudat is nehezen emeltem volna meg,nemhogy a súlyokat). Két dolgot  ígértem meg magamnak csupán  a testedzéssel kapcsolatban: TÜRELMET és ALÁZATOT.Először csak nyújtó gyakorlatokat végeztem,majd ahogy telt múlt az idő hasizom gyakorlatok,fekvőtámaszok,súlyok is felkerültek a palettára. A lényeg,hogy ma már nem telhet el úgy nap,hogy minimum otthoni körülmények között ne szánjak időt (max. 20 perc) a testmozgásra. Eszem ágában sincs testépítő lenni,viszont már nem kell magam " etióp csüngő hasú"-nak szólítanom  még viccből sem. Tisztában vagyok vele,hogy nem mindenki tud heti 4 alkalommal konditerembe járni de hiszem,hogy mindenki képes saját teste egészségének megőrzésére. Ez csupán döntés kérdése.

 running-exercise-workout.jpg

 

A fenti bekezdésekben a saját tapasztalataimat és szokásaimat osztottam meg veletek. Ezek nekem és a környezetem "hajlandó" felének is beváltak.Az eredmény pozitív attitűd, egész napra kitartó energia és világbajnok közérzet.

 

Aminek rendkívül örültem továbbá,hogy később Brian Tracy és Szabó Péter motivációs trénerek előadásaik során is beszélnek kísértetiesen hasonló technikáról,amit ők az "Erő órájának" neveznek.Tanácsuk szerint a nap első órájában kell mindezeket a tetteket végrehajtani egy csodás nap reményében. Számomra ennek 60 (néha ma már 90-120) percnek az alkalmazása működni tud a nap bármely szakában.

Arra kérlek ha te is úgy döntesz kipróbálod a cikkben olvasottakat,legalább 1 hónapon keresztül,ha esik,ha fúj,ha aranyeső is hull az égből,csináld végig! Add meg az esélyt,hogy szokássá váljon 1 órát valóban magadnak szentelni minden egyes nap!

Köszönöm.

Ha tetszett a cikk és  szeretnél még több hasznos gondolatot és információt kapni ebben és hasonló témában,akkor kérlek kövess minket itt vagy a Brigadom Facebook oldalán.

Egy óra ami megváltoztatja az egész életed! Tovább